Naar de inhoud
 

Veel gestelde vragen

De antwoorden op veel vragen vindt u hieronder.
Klik op een vraag om het antwoord te tonen of te verbergen.

Vragen over de KWBN

KWBN is de afkorting van Koninklijke Wandel Bond Nederland. KWBN is ontstaan op 1 januari 2015 met de fusie van de Nederlandse Wandelsport Bond (NWB) en KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL).

KWBN is er voor heel wandelend Nederland. Wij willen zoveel mogelijk Nederlanders aan het wandelen krijgen en houden. Daarom bieden wij (potentiële) wandelaars gevraagd en ongevraagd de producten, diensten en kennis die hen helpen de voordelen van wandelen optimaal te ervaren.

De statuten en het Algemeen Reglement van KWBN vind je onderaan elke pagina van deze website, links in het zwarte blok. 

Ja, KWBN gaat zorgvuldig om met jouw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring

Ja, KWBN vindt dat iedereen op een veilige en plezierige manier moet kunnen wandelen. Daarom zorgen we samen met Centrum Veilige Sport Nederland voor een goede opvang van iedereen die binnen de wandelsport met seksuele intimitatie, geweld, agressie, discriminatie of pesten te maken krijgt. Dat geldt als je slachtoffer bent van dergelijk grensoverschrijdend gedrag, maar ook als je ervan wordt beschuldigd óf er als wandelaar, bestuurder of vrijwilliger op een andere manier bij betrokken raakt. 

Wat je verhaal, je vermoedens, twijfels of vragen ook zijn, blijf er niet in je eentje mee rond lopen! Je kunt ze online of telefonisch bij ons melden, indien gewenst ook anoniem. Meer informatie en alle contactgevens vind je op deze pagina van kwbn.nl.

 

Vragen over de Vierdaagse

De Vierdaagse Nijmegen start traditioneel op de derde dinsdag van juli. Actuele informatie vind je op de website van Stichting DE 4DAAGSE. Vanwege het coronavirus ging de Vierdaagse Nijmegen in 2020 niet door en helaas is dat in 2021 opnieuw het geval. In 2020 organiseerde KWBN wel De Alternatieve Vierdaagse en dat is ook voor 2021 het plan. 

De Vierdaagse Nijmegen wordt georganiseerd door Stichting DE 4DAAGSE. De medewerkers van KWBN kunnen geen vragen over de Vierdaagse beantwoorden, omdat ze geen informatie hebben over dit evenement. Op de website van de Vierdaagse staat veel informatie. Kun je daar het antwoord niet vinden, mail je vraag dan naar de administratie van de Vierdaagse

Vragen over lidmaatschap

1. Door je aan te sluiten bij een wandelvereniging (verenigingslid)
    In dit geval meld je je aan bij de vereniging van jouw keuze. Je profiteert van het complete aanbod
    van jouw vereniging én je wordt automatisch lid van KWBN, waarbij je kunt kiezen uit ons
    basispakket (wandelvoordeelpas) en ons Alles-in-1-pakket (wandelvoordeelpas + magazine
    Wandel.nl (5x per jaar) + de jaargids met al onze wandeltochten en –evenementen).

2. Door je direct aan te sluiten bij de bond (individueel lid)
    In dit geval meld je je aan via onze website wandel.nl. Je kunt kiezen uit ons
    basispakket (wandelvoordeelpas) en ons Alles-in-1-pakket (wandelvoordeelpas + magazine
    Wandel.nl + de jaargids met al onze wandeltochten en –evenementen). Je kunt er ook voor kiezen
    om alleen magazine Wandel.nl te ontvangen. 

Een lidmaatschap van KWBN geldt voor een heel kalenderjaar. Je kunt je lidmaatschap dus pas met ingang van het volgende kalenderjaar opzeggen. Daarbij hanteren we een opzeggingstermijn van ten minste 2 maanden. Dat betekent dat je opzegging vóór 1 november van het lopende jaar bij ons binnen moet zijn.

De opzeggingstermijn kun je nalezen in onze statuten (artikel 9, lid 5). Die statuten vind je links onderaan deze pagina, in het zwarte blok met onze organisatiegegevens. 

Als individueel lid kun je een opzegging alleen schriftelijk aan ons doorgeven. Dat kan per e-mail via info@KWBN.nl of per post, gericht aan: KWBN, t.a.v. Ledenadministratie, Postbus 1020, 6501 BA te Nijmegen. Ben je verenigingslid? Dan moet je de opzegging doorgeven aan je vereniging. 

Overigens heeft KWBN verschillende lidmaatschapsvormen. Wellicht past een andere lidmaatschapsvorm je beter. In dat geval kun je ons vragen om je lidmaatschapsvorm te wijzigen.

Magazine Wandel.nl is een onderdeel van twee lidmaatschapsvormen van KWBN: het Alles-in-1-pakket of het magazinelidmaatschap. Als je het magazine niet meer wilt ontvangen, moet je dus je lidmaatschap opzeggen.

Een andere mogelijkheid is om over te stappen naar het basislidmaatschap van KWBN. In dat geval ontvang je uitsluitend de Wandelvoordeelpas, die recht geeft op kortingen op wandelevenementen, -producten en -diensten. 

Wat jammer dat je jouw lidmaatschap bij KWBN wilt beëindigen. Weet je dat wij verschillende lidmaatschapsvormen aanbieden? Misschien past een ander lidmaatschap beter bij jou.

Ben je verenigingslid? Dan kun je voor een opzegging of wijziging van je lidmaatschap contact opnemen met de secretaris van de vereniging waarvan je lid bent. 

Ben je individueel lid van KWBN? Dan kun je een opzegging of wijziging van je lidmaatschap direct aan ons doorgeven via info@kwbn.nl of per post: KWBN, t.a.v. Ledenadministratie, Postbus 1020, 6501 BA te Nijmegen. Vermeld daarbij in ieder geval je relatienummer, geboortedatum en postcode. Bij een opzegging stellen wij het op prijs als je ook aangeeft waarom je jouw lidmaatschap wilt beëindigen.   

Voor opzeggingen geldt een opzegtermijn van ten minste twee maanden. Opzeggingen voor het komenden jaar moeten dus vóór 1 november van het huidige jaar bij ons binnen zijn. 

De opzegtermijn staat vermeld in onze statuten, in artikel 9, lid 5. Je vindt de statuten helemaal links onderaan deze webpagina, in het zwarte blok met onze organisatiegegevens.  
 

Als je verhuist, dan hoef je je nieuwe adres alleen door te geven aan de vereniging waarvan je lid bent. Die verwerkt jouw wijziging vervolgens in de ledenadministratie van KWBN.

Ben je geen lid van een vereniging, maar direct aangesloten bij KWBN? Dan geef je je adreswijziging door via ons contactformulier.

De Wandel.nl Evenementen Jaargids verschijnt medio november. Leden van KWBN met het Alles-in-1 pakket krijgen de jaargids gratis thuisgestuurd. Overige geïnteresseerden kunnen de jaargids bestellen via de webshop van wandel.nl

Vragen over wandelsport

Onder de vlag van KWBN worden elk jaar zo'n 1.300 wandeltochten en -evenementen en 600 Avond4daagsen georganiseerd. Voor een actueel overzicht kunt je terecht in de online agenda van wandel.nl, onze website voor wandelaars. 

Heb je een Alles-in-1-lidmaatschap van KWBN? Dan ontvang je medio november de Wandel.nl Jaargids Evenementen voor het komende jaar. Daarin staan de belangrijkste gegevens van alle wandeltochten en -evenementen voor het betrffende jaar vermeld. Overige leden en niet-leden kunnen de jaargids aanschaffen via de webshop van wandel.nl. 

Voor een online overzicht van alle Avond4daagsen kun je ook direct naar avond4daagse.nl

Informatie over mooie en interessante wandelroutes vind je op wandel.nl, onze website voor wandelaars. Wil je regelmatig nieuwe routetips ontvangen? Dan kun je jezelf gratis aanmelden.voor de online nieuwsbrief van Wandel.nl.  

Wandelkilometerboekjes worden bij veel wandelevenementen verkocht. Je kunt het boekje ook online bestellen via de webshop van wandel.nl. De kosten bedragen dan € 2,50 (€ 2,- voor leden van KWBN) + € 2,30 verzendkosten. Bestel hier.

Als je een meerdaagse wandeltocht wilt gaan lopen, is een goede voorbereiding van groot belang. Je zult effectief moeten trainen. En effectief trainen betekent: met regelmaat afstanden wandelen, waarvan de lengte verantwoord is opgebouwd. Om je een handje te helpen, vind je hieronder een voorbeeld van een trainingsschema voor een vierdaagse wandeltocht. Dit schema geeft nadrukkelijk alleen een indicatie; de ene wandelaar heeft nu eenmaal meer training nodig dan de andere.

Het trainingsschema vermeldt voor iedere twee weken een adviesafstand. Train echter elke week. In de tussenliggende weken kun je dezelfde afstand lopen. Op onze website wandel.nl vind je nog veel meer informatie over verantwoord wandelen en trainen.  

Tijdstip 4 x 30 kilometer  4 x 40 kilometer 4 x 50 kilometer
24 weken voor de tocht 10 km 10 km 10 km
22 weken voor de tocht 15 km 15 km 15 km
20 weken voor de tocht 20 km 20 km 20 km
18 weken voor de tocht 20 km 25 km 25 km
16 weken voor de tocht 25 km 35 km 40 km
14 weken voor de tocht  25 km  40 km 50 km
12 weken voor de tocht  30 km 30 km 40 km
10 weken voor de tocht  30 km 40 km  50 km
8 weken voor de tocht 2 x 20 km (2 dagen) 2 x 30 km (2 dagen)  2 x 40 km (2 dagen)
6 weken voor de tocht  35 km 45 km 60 km
4 weken voor de tocht 2 x 30 km (2 dagen) 2 x 40 km (2 dagen) 2 x 50 km (2 dagen)
2 weken voor de tocht 25 km 30 km  35 km