Naar de inhoud

Regio Limburg

 

STRUINEN DOOR MAASDUINEN !

9e KISTE TRUI Wandeltocht in Middelaar

Zaterdag 27 oktober a.s. vindt de 9e editie plaats van de Kiste Trui Wandeltocht. Er zijn vijf prachtige wandelroutes uitgezet over en rond de bekende Mookerheide.

 

Mookerheide
De Mookerheide in Noord-Limburg ligt in de punt van Nationaal Park de Maasduinen op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en kent forse hoogteverschillen. Hierdoor heb je op sommige punten prachtige vergezichten over de Maas. De heide wordt begraasd door schapen en runderen om vergrassing met pijpenstrootje terug te dringen. Naast de prachtige heidevelden en weidse uitzichten, zijn er ook allerlei fraaie cultuurhistorische elementen op de Mookerheide, zoals de Heumense en Mookerschans en Jachtslot Mookerheide. Op huystemoock.nl en kistetrui.nl vind je alle info over wandelmogelijkheden.

 

Natuurgebied de Gebrande Kamp
De nieuwe struinpaden in natuurgebied de Gebrande Kamp in Milsbeek zijn opgenomen in de routes van de Kiste Trui Wandeltocht. De naam is afkomstig van een wat schraler deel van de Maasuiterwaarden. Na de overstromingen in 1993 en 1995 ontwikkelde zich een prachtig natuurgebied en broedgebied van meer dan 30 vogelsoorten waaronder de knobbelzwaan, de visdief, de boompieper, de sprinkhaanzanger, de bosrietzanger en de tjiftjaf. Rond 2010 is er een beverburcht verschenen en is de Gebrande Kamp een foerageergebied voor enkele in de omgeving gelegen dassenburchten.

 

De Slag op de Mookerheide en de legende van Kiste Trui
Wanneer je over de Mookerheide wandelt, kun je je haast niet voorstellen dat hier ooit gevochten werd om leven en dood. De heide had een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 tot 1648). Op 13 april 1574 vocht het leger van de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau hier en in het nabij gelegen moerassengebieden rond buurtschap de Riethorst tegen de Spaanse troepen. De roemruchte Slag op de Mookerheide kwam tragisch ten einde toen het bevrijdingsleger onder aanvoering van Lodewijk en Hendrik van Nassau vernietigend werd verslagen door de spaanse troepen. De rijk gevulde oorlogskist van de gesneuvelde Nassau-broers, met soldij en oorlogsbuit, is verloren gegaan, verzonken in het moeras en nooit meer teruggevonden. Alhoewel ….. ene Trui uit Middelaar zou haar hele leven naar de schatkist hebben gezocht en gegraven. Kiste Trui is de hoofdpersonage uit een volksverhaal dat zich in buurtschap de Riethorst bij Plasmolen aan de voet van de Mookerheide zou hebben afgespeeld. Trui was bezeten van de gedachte de schatkist met de krijgskas te vinden. Deze kist zou in de moerassen aan de voet van de heuvels zijn verborgen. Trui heeft haar hele leven naar de kist gezocht, vandaar haar bijnaam. Dag na dag spitte zij met haar spade in de grond maar de schatkist met de krijgskas van de Oranjes is nooit gevonden.

 

Algemene Info over de Kiste Trui Wandeltocht
De wandelroutes 5, 10, 15, 20 en 25 kilometer voeren de wandelaars en Nordic Walkers door de schilderachtige omgeving van Middelaar, Plasmolen, Mook, Milsbeek en Heerlijkheid de Biesselt. Als mensen de sfeer in dit unieke wandelgebied eens willen proeven is een herfstwandeling daar dé gelegenheid bij uitstek. Start en finish vindt plaats in MFC de Koppel, Dorpsstraat 45, 6587AV Middelaar en de rust- en pleisterplaatsen zijn bij enkele leden van het restaurantgilde Kiste Trui, namelijk  Herberg ’t Zwaantje in Mook en restaurant de Plasmolensehof en de Pannekoekenbakker in Plasmolen. 

Inschrijving deelname en starttijden

Route 25 km ( de Slag op de Mookerheide) tussen 08.00-10.00 uur

Route 20 km ( Mookerheide, Jansberg, de Diepen, de gebrande Kamp) tussen 08.00-11.00 uur

Route 15 km ( Mookerheide, Zevendal) tussen 08.00-11.00 uur

Route 10 km  (Helling Jan de Pad) tussen 08.00-12.00 uur

Route   5 km ( Rondje Mookerplas) tussen 09.00-13.00 uur

 

De organisatie van de Kiste Trui Wandeltocht nodigt iedereen uit om zich aan te melden en een van de prachtige routes te wandelen in de schitterende omgeving van de Mookerheide.

Beleef hem opnieuw: de Slag op de Mookerheide !!

Inloggen extranet


  • OAD
    Nederlandse Loterij