Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Overeenkomst met Natuurmonumenten verlengd t/m 2022

Ook in 2022 werken KWbN en Natuurmonumenten samen om natuurgebieden toegankelijk te houden voor wandeltochten. Organisatoren zijn in 2022 welkom met maximaal 1.000 deelnemers. Voor deze tochten neemt KWbN de toestemmingskosten voor zijn rekening.

Header | Overeenkomst met Natuurmonumenten verlengd t/m 2022

“We zijn blij dat we onze samenwerking met Natuurmonumenten kunnen voortzetten”, zegt Paul Sanders, directeur-bestuurder van KWbN. “We willen allebei dat zoveel mogelijk wandelaars van de natuur kunnen genieten en dat maken onze tochtorganisatoren mogelijk.

Tegelijkertijd realiseren we ons dat de druk op de natuur in coronatijd enorm is toegenomen, mede dankzij de huidige populariteit van wandelen en andere buitenactiviteiten. Dat brengt voor de medewerkers van Natuurmonumenten extra zorgen en werk met zich mee. Als wandel- én natuurliefhebbers hebben we daar een verantwoordelijkheid en die nemen we ook.”

Maximaal 1.000 deelnemers

Vanwege de drukte in de natuur heeft Natuurmonumenten het aantal deelnemers van alle georganiseerde activiteiten inmiddels tot maximaal 1.000 beperkt. “Dat staat vast en is ook begrijpelijk”, geeft Sanders aan. 

“Bij een gemiddelde wandeltocht ligt het aantal deelnemers daar ook onder. Bovendien lopen niet alle routes van een wandeltocht over hetzelfde terrein. In onze overeenkomst met Natuurmonumenten gaat het dan ook niet om het totaal aantal deelnemers van een wandeltocht, maar om het aantal dat daadwerkelijk over terrein van Natuurmonumenten loopt.”

Kosten en lasten verlichten

Natuurmonumenten brengt voor georganiseerde activiteiten zoals gebruikelijk toestemmingskosten in rekening. Voor de wandeltochten van lidorganisaties neemt KWbN die kosten voor zijn rekening.

Sanders: “Daarmee verlichten we de kosten en administratieve lasten voor onze tochtorganisatoren, maar ook voor de medewerkers van Natuurmonumenten. Bovendien zien onze tochtorganisatoren erop toe dat hun deelnemers zorgvuldig met de natuur omgaan. Zo leveren we allemaal onze bijdrage om de natuur te beschermen en voor iedereen toegankelijk te houden.”

Meer informatie medio januari

Hoe de overeenkomst in de praktijk vorm gaat krijgen, wordt op dit moment nader uitgewerkt. KWbN verwacht tochtorganisatoren in de eerste helft van januari 2022 nader te informeren over de exacte voorwaarden en procedures.

Organiseer je voor die tijd een tocht door Natuurmonumentengebied? Dan kun je contact opnemen met de beheereenheid van het betreffende gebied. Dat is op dit moment het gemakkelijkst via het contactformulier op de website van Natuurmonumenten.