Naar de inhoud

Protocol wandeltochten en –evenementen online

Het is zover: we mogen weer organiseren! Het evenementenverbod is opgeheven, ons protocol voor verantwoorde wandeltochten en -evenementen staat online en… wsv OLAT kreeg toestemming voor een wandeltocht met 1.200 deelnemers op 11 en 12 juli. Dat wordt de eerste voor zover wij weten, maar we gaan er natuurlijk vanuit dat er dit jaar nog veel zullen volgen.

Sinds gisteren is het landelijke verbod voor meldings- en vergunningsplichtige evenementen opgeheven. We kunnen weer organiseren, maar hoe doe je dat in de 1,5 meter samenleving op een veilige manier? Over die vraag hebben we de afgelopen weken samen met ervaren organisatoren en leden goed nagedacht. Het resultaat daarvan is het protocol  Verantwoorde wandeltochten en -evenementen.

Richtlijnen, adviezen en tips

Het protocol biedt je praktische richtlijnen om je wandeltocht of –evenement ‘çoronaproof ‘ te organiseren. Nadere toelichting en aanvullende tips en adviezen vind je in de bijlage. Ons advies voor nu: lees goed door, laat op je inwerken en bedenk hoe je de richtlijnen voor je eigen wandeltocht of -evenement kunt toepassen. Heb je daarbij vragen, eigen tips of mis je belangrijke zaken? Dan horen wij dat graag via info@kwbn.nl.


Hulp bij uitvoering

Met het wandelprotocol houdt onze ondersteuning bij de herstart van wandeltochten en –evenementen niet op. De komende weken ontwikkelen we een aantal handige hulpmiddelen, zoals een model voor een evenementprotocol, checklists en posters met veiligheids- en hygiëne-instructies.

Het online calamiteitenplan wordt geactualiseerd en met ons eigen systeem helpen we je bij de invoering van online inschrijven & betalen. Bij dit alles breiden we onze informatievoorziening uit met een nieuwe FAQ, webinars en mogelijk ook een digitaal spreekuur. Zodra nieuwe informatie of middelen beschikbaar zijn, wordt je daarover geïnformeerd en plaatsen we ze op de pagina 1,5 metersamenleving (waar je ook het protocol kunt downloaden). 


Is alles al mogelijk?

Opheffing van het evenementenverbod kwam sneller dan verwacht. Op evenementengebied is dan ook nog het nodige onduidelijk. Een belangrijke vraag is wat gemeenten gaan toestaan. ‘Nog niet alles zal mogelijk zijn’, staat op de website van de Rijksoverheid, maar wat dan wel?

Het antwoord op die vraag laat nog even op zich wachten. Veiligheidsregio’s werken op dit moment hard aan een toetsingskader voor toestemmings- en vergunningsaanvragen. Naar verwachting is dat op 7 juli gereed. Richtlijnen worden dan verwerkt in een zogeheten Aanwijzingsbrief van de Rijksoverheid en vervolgens in de regionale en lokale noodverordeningen. Nieuwe informatie die dit oplevert, verwerken we uiteraard meteen in het wandelprotocol.


OLAT-wandeltocht op 11 en 12 juli

Wat in ieder geval al wel mogelijk is: een tweedaagse wandeltocht met 1.200 deelnemers. Althans, in de gemeente Meijerij. Dat bericht kregen we gisteren van Joop Wesseling, voorzitter van wsv OLAT. Hij werkte mee aan het wandelprotocol en polste zijn gemeente over ‘een eventueel experiment in augustus’. Joop overtuigde met een overzicht van te treffen maatregelen, een geschikte startlocatie én met een eigen evenementprotocol. Dat het nu al op 11 en 12 juli kan, is aan dat vroege voorwerk en de per 1 juli verruimde regels te danken.

Conform de richtlijnen van het wandelprotocol werkt OLAT o.a. met online voorinschrijving, startgroepen met vaste tijdslots, reiniging na elke start, beschermingsmiddelen voor vrijwilligers en duidelijk gemarkeerde wachtrijen (af te zetten met paaltjes en afzetlint). Alle regels voor deelnemers zijn vastgelegd in een eigen evenementprotocol. Dat is te vinden op de website van OLAT en deelnemers moeten er bij de voorinschrijving mee akkoord gaan.

Eerdere berichten

  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020