Naar de inhoud
 

Wandelmogelijkheden

Mede dankzij KWBN zijn er in Nederland volop mogelijkheden om te wandelen. Van wandelpaden en wandelroutes om zelfstandig op pad te gaan, tot georganiseerde wandelevenementen en allerlei vormen van wandelen onder deskundige begeleiding.

Op eigen houtje

Overal in Nederland vind je wandelpaden, dus je kunt er op elk moment van de dag op uit. Gewoon op de bonnefooi, aan de hand van een (wandel)kaart of door een specifieke wandelroute te volgen. Wandelroutes worden uitgezet door mensen die daar verstand van hebben en die een gebied op hun duim kennen. Zo ben je verzekerd van een veilige route en kom je op de mooiste plekjes. Wandelpaden en –routes variëren in lengte van 2 tot honderden kilometers. Ze zijn meestal gemarkeerd met speciale paaltjes, schildjes en/of stickers. Wandelroutes staan beschreven in wandelgidsen met veel aanvullende informatie of in aparte documenten, die je via internet kunt downloaden. Beschik je over een GPS-toestel, dan is het goed om te weten dat veel routes als GPS-track beschikbaar zijn.

- De wandelpaden en wandelroutes van KWBN;
- Websites waar je nog meer wandelroutes kunt vinden.

Meedoen aan georganiseerde wandelevenementen

Onder de vlag van KWBN vinden er in ons land jaarlijks honderden wandelevenementen plaats. Die bieden je niet alleen unieke wandelroutes, maar ook catering, sanitaire voorzieningen, ehbo én de mogelijkheid om andere wandelaars te ontmoeten. Bij veel evenementen gaat het om wandelen door een mooie omgeving, maar steeds vaker valt er ook nog meer te beleven. Denk aan muzikale optredens, het proeven van streekproducten, een origineel uitgewerkt historisch thema of lichtspektakels tijdens een avondtocht. Er zijn zowel eendaagse als meerdaagse wandelevenementen. Je kunt bijna altijd kiezen uit verschillende afstanden, variërend van 5 t/m 50 kilometer. Zo komen zowel recreatieve als sportieve en echte prestatiewandelaars aan hun trekken en kunnen ook kinderen meedoen. Een aparte evenementencategorie is die van de lange afstandswandelingen (+59 kilometer). Alle wandelevenementen van KWBN vind je op wandel.nl in onze Wandelagenda.

Wandelen onder verantwoorde begeleiding


Wandelen is hot en steeds meer mensen zijn daarbij op zoek naar professionele begeleiding. Wandelen onder begeleiding van een deskundige wandeltrainer of -instructeur is ideaal als je:

  • met wandelen wilt beginnen;
  • je wandeltechniek en wandelhouding wilt verbeteren;
  • kennis wilt maken met nieuwe wandelvormen, zoals sportief wandelen, nordic walking of GPS-wandelen;
  • jezelf verantwoord wilt voorbereiden op een meerdaags wandelevenement of het lopen van lange(re) afstanden;
  • chronisch ziek bent of een beperking hebt, maar toch in beweging wil blijven;
  • wilt afvallen en/of aan een gezondere leefstijl wilt werken;
  • samen met anderen wilt trainen of wandelen.

Een goede wandeltrainer of -instructeur houdt rekening met je wensen en mogelijkheden, zorgt voor een gevarieerde en verantwoorde training, helpt je om je specifieke doel te bereiken en voorziet je van allerlei nuttige tips. Bovenal weet een goede wandeltrainer hoe hij zijn of haar eigen wandelplezier op je over kan brengen. Gecertificeerde wandeltrainers en -instructeurs vind je bij:

Wandelverenigingen
Wandelsportcentra
FitStap
WandelFit-groepen