Naar de inhoud
 

De opleiding

Het aanbieden van dit programma vraagt om ervaren, professionele trainers die met name op het vlak van coaching sterk zijn of de ambitie hebben dit te willen zijn. Vooral omdat je werkt met een doelgroep met diverse achtergronden en mogelijk medische aandachtspunten. Om de belofte van het beweegprogramma waar te maken, nodigen we professionele trainers uit om zich door middel van twee dagen (*) aanvullende scholing verder te ontwikkelen tot gecertificeerd FitStap coach.

Data en locatie

 • Vrijdag 21 en zaterdag 22 januari 2022 in Utrecht

Kun je deze data niet, maar ben je wel geïnteresseerd in de opleiding tot FitStap coach? Stuur dan een e-mail naar Eric Voet, coördinator Opleidingen.

Lestijden

 • Vrijdag: 08.30 – 17.30 uur (incl lunch)
 • Zaterdag: 08.30 – 18.00 uur (incl lunch)

Inhoud opleiding

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Cognitieve fitness: uitleg en theoretische onderbouwing cognitieve fitness; aandacht voor de praktische vertaling van de thema’s concentratie, reactievermogen en inhibitie naar oefeningen.
   
 • Mentale coaching: hoe draagt sportpsychologie bij aan coachen van gedragsverandering; met aandacht voor de coachingsvaardigheden van de trainer.
 • Gezonde basisvoeding: het vergroten van voedingsinhoudelijke kennis; aandacht voor de achtergrond van de methodiek gezonde voeding; hoe ondersteun je bij het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon.
   
 • Chronische aandoeningen en bewegen: medische uitleg van aandoeningen als diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, artrose en osteoporose; hoe uiten deze aandoeningen zich in fysieke beperking; wat is het effect van bewegen; waar moet je als trainer rekening mee houden.
   
 • FitStap: toelichting programmaonderdelen en opzet van het programma.
   
 • Groepsgerichte wandeltechnische vaardigheden: aandacht voor de verschillende werkvormen van wandelen, analyse van de looptechniek, coördinatie en motorische basisvaardigheden.

In dit document vind je een omschrijving van de competenties per module.

Film opleiding

Docenten

De opleiding wordt verzorgd door ervaren en professionele docenten.

Yara Rietdijk 


Yara Rietdijk is sportpsycholoog. Zij heeft de European Masters in Sport & Exercise Psychology gevolgd, een internationaal programma aan de universiteit van Jyväskylä (Finland) en Universitt Leipzig (Duitsland). Haar achtergrond is HBO Sport & Leefstijl professional. Momenteel werkt zij op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen als docent Sportpsychologie. Ook geeft zij cursussen Sportpsychologie voor coaches

 

Jutta Hulshof

Jutta Hulshof is geaccrediteerd SPORTPSYCHOLOOG VSPN®. Sinds 2007 begeleidt ze met veel plezier en gedrevenheid sporters op alle niveaus. Haar passie voor sport ontstond al op jonge leeftijd dankzij de fanatieke beoefening van de springtak van de hippische sport. Deze passie verspreidde zich al snel naar haar huidige vakgebied; sport- en prestatiepsychologie. Vanuit haar eigen praktijk heeft ze ruime ervaring in het geven van mentale training en het coachen en begeleiden van top(sporters) op nationaal, internationaal, Olympisch en Paralympisch niveau in verschillende disciplines. Als expert prestatiegedrag is Jutta bij het NOC*NSF actief in verschillende Olympische programma’s. Daarnaast geeft ze (gast)colleges aan verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland en is zij supervisor aan de opleiding tot Praktijksportpsycholoog.

  

Joline Versteegen

Joline Versteegen heeft de bachelor Voeding en Diëtetiek (Hogeschool van Amsterdam), master Nutrition and Health (Wageningen Universiteit) en Post-HBO Sportdiëtetiek (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)) op zak. Zij werkte de afgelopen jaren als docent en onderzoeker binnen HAN Sport en Bewegen. Momenteel is Joline sportvoedingsdeskundige bij FrieslandCampina. Joline heeft ervaring in het begeleiden van (talent)sporters in het optimaliseren van hun voedingspatroon rondom (top)sport.

 

 Anne-Mieke Huisman


Anne-Mieke Huisman is fysiotherapeut en gespecialiseerd in hart-, vaat- en longaandoeningen. Tevens is zij docent bij DM2 nascholing Hogeschool Leiden. Als geriatrie fysiotherapeut is Anne-Mieke betrokken bij onderzoek en geeft zij les over het sporten met chronische aandoeningen bij 50 plussers en bij valpreventie.

 

Perry Coppiens en Edward Maitimo


Perry Coppiens is grondlegger van de cognitieve fitness trainingen. Deze ontwikkelde hij samen met prof. dr. Margriet Sitskoorn (hoogleraar Klinische neuropsychologie en auteur van de bestseller ‘Het maakbare brein’).
Edward Maitimo heeft een eigen praktijk als trainer en coach waarin hij mensen onder andere begeleidt in het omgaan met stress. 

 De kosten

De kosten van deelname aan de tweedaagse opleiding en gebruikerslicentie bedragen €275 (excl. BTW). Lees hier precies wat er inbegrepen is in deze kosten.

Voorwaarden

Bij inschrijving ga je akkoord met de opleidingsvoorwaarden.

 

Lees verder

 


Voordelen voor jou

 • Vergroot je inkomsten met een commercieel interessant programma geschikt voor een grote doelgroep.
 • Profiteer van de landelijke campagne ter promotie van het programma en de wervingsmiddelen die je ter beschikking krijgt.
 • Verbind je aan een deskundig opgezet programma met professionele middelen zoals een website en speciaal ontwikkelde app.
 • Verrijk jouw kennis op het gebied van voedingsadvies, cognitieve fitness, coaching en veelvoorkomende aandoeningen (zoals diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en artrose).