Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Ervaringsverhaal: wat levert de opleiding tot Wandeltrainer op?

Binda Bijsterveld heeft een grote passie en dat is mensen in beweging brengen. Eerst als looptrainer en tegenwoordig als sportief wandeltrainer. Voor die overstap volgde Binda de opleiding ‘Van loop- naar wandeltrainer’ van KWbN. “Ontzettend nuttig en leerzaam”, blikt ze samen met opleider Carla Arts terug. “Er zijn veel overeenkomsten tussen loop- en wandeltraining, maar een aantal dingen is anders. En dat vraagt om extra kennis en vaardigheden.”

Bijscholing Van Loop Naar Wandeltrainer

Binda verzorgde jarenlang looptrainingen bij Tempo AV in Bussum. Ze stopte daarmee toen ze lichamelijke klachten kreeg. “Ik ben gaan wandelen en in coronatijd nog wat meer”, vertelt ze. “Ook in de winter wilde ik ’s avonds op pad, maar niet in mijn eentje. Daarom startte ik bij Tempo met het concept Sportief Wandelen. Niet zomaar wandelen, maar een sportieve work-out. Met een stevig wandeltempo en onderweg onder meer krachtoefeningen en intervallen.”

Nieuw clubaanbod

Het initiatief sloeg aan en vond permanent onderdak bij Tempo AV. Een logische plek, vindt Binda.  “Als looptrainer gaf ik ook Start to Run-cursussen. Hardlopen bleek niet voor iedereen weggelegd, maar die mensen wilden wél sportief actief zijn. Datzelfde geldt voor hardlopers die herstellen van een blessure. Sportief wandelen is een hele goede manier om er weer in te komen en snel op te bouwen. Als club moet je dat kunnen bieden.”

Andere techniek, ander publiek

Er wilden zoveel mensen meedoen, dat Binda het niet alleen aankon. Bovendien lag het instapniveau van de groep voor veel mensen te hoog qua intensiteit. Met het oog op een tweede trainingsgroep besloot Binda met een aantal looptrainers een opleiding tot wandelsporttrainer te volgen.

”Omdat we al een trainersdiploma hadden, vroeg ik KWbN om een korte, simpele opleiding”, lacht Binda. “Dat bleek maar ten dele mogelijk. Volgens de opleiders was wandelsporttraining namelijk heel iets anders dan looptraining. Dat leek me overdreven, maar zo was het dus wel. Dat komt omdat je een andere techniek moet aanleren én vaker een ander publiek hebt.”

Fit met een nieuwe heup

Iemand die daar alles van weet, is Carla Arts. Ze is loop- en wandeltrainer bij Maastricht Atletiek en trainersopleider bij Atletiekunie en KWbN. “Sportief wandelen is er voor alle leeftijden. Oók als je er op latere leeftijd mee wil beginnen of door wil lopen. Naast een doorsnee sportpubliek heb je daardoor als trainer ook vaker deelnemers met een blessure, ziekte of aandoening. Zelfs in een groep met fitte zeventigers is er altijd wel iemand met een nieuwe heup of knie. Dat betekent niet dat je als wandeltrainer een medische vraagbaak moet zijn. Wel dat je rekening moet houden met meer niveauverschillen en eventuele beperkingen. Je moet dus meer differentiëren.”

Interessant en leerzaam

Ingewikkelder, maar daardoor ook interessanter, vindt Binda. “Tijdens de opleiding leer je hoe je de opbouw van je training op verschillende groepen kan afstemmen. Je moet weten wat hun fysieke kenmerken zijn en welke oefeningen daarvoor geschikt zijn. Er is ook veel aandacht voor veiligheid tijdens de training. Zo leer je om voor noodgevallen een calamiteitenplan te maken. Dat bespreek je voor elke training met je groep, waarbij je samen de rollen verdeelt. Ik vond dat allemaal echt ontzettend leerzaam.”

Resultaat

Binda heeft veel aan de opleiding gehad en daar profiteren anderen van mee. “Bij Tempo AV hebben we nu vijf gekwalificeerde wandelsporttrainers. Sportief wandelen staat op de kaart en daarmee binden we leden. Van onze sportief wandelaars is de helft nieuw bij de club; de andere helft was al lid. Sportief wandelen is perfect voor wie de schokbelasting van hardlopen te groot is. Nog steeds kan je dan meedoen aan een sportieve activiteit in de natuur en met de gezelligheid van een groep. Dat vind ik mooi, want dát is waarvoor mensen ooit bij Tempo AV zijn gekomen.”

Overstappen

Ook Carla is blij met de verkorte opleiding ‘Van loop- naar wandeltrainer’, die ze samen met collega-opleider Hannie Huber ontwikkelde. “Nederland vergrijst. Dat geldt ook voor hardlopers én hun trainers. Als hardlopen niet meer gaat, is sportief wandelen een goed en gezond alternatief. Ik zie steeds meer trainers overstappen, soms met hun hele groep. Daar kan je naartoe werken door meer elementen van wandelen in je looptraining in te passen. Maar de behoefte aan sportief wandeltraining is veel groter. Met de beweegarmoede in ons land krijgen steeds meer mensen het advies om te bewegen. Als je daarmee begint, ga je meestal niet hardlopen, maar wandelen.”