Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Werven, verbinden, afscheid nemen

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers geen wandelverenigingen, tochten en evenementen. Grote vraag: hoe zorg je ervoor dat je voldoende en ook tevreden vrijwilligers hebt? Via deze pagina vind je tips en adviezen voor alles wat met vrijwilligers te maken heeft. Van werven en behouden tot het moment dat je weer afscheid moet nemen.

Vrijwilliger Exodus Wandeltocht Afstanden

Met onze adviezen en tips voor het werven, behouden en afscheid nemen van vrijwilligers zijn we vast niet compleet. Heeft jouw organisatie nog een aanvullend advies of een succesvolle actie, laat het ons dan weten via info@kwbn.nl

Vrijwilligster Toegangscontrole Digitaal Airborne Jurjen Poeles Fotografie

Vrijwilligers werven

De ene wandelorganisatie heeft er voldoende, de andere heeft er tekort. Voor het succesvol werven van vrijwilligers gelden een aantal gouden regels: werf gericht, maak breed bekend, benader mensen persoonlijk, wees duidelijk over wat je verwacht en vertel vooral waarom vrijwilligerswerk bij jouw organisatie, tocht of evenement zo leuk en lonend is.

Tips om vrijwilligers te werven
Foto 1 | Binden en behouden van vrijwilligers

Vrijwilligers binden en behouden

Werk je met vrijwilligers, dan wil je die graag voor een langere periode aan je verbinden. Het binden en behouden van vrijwilligers gaat niet vanzelf. Dat vraagt om aandacht, waardering, goede werkfaciliteiten, plezier en beloning. We hebben daarvoor een groot aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zelf bepalen welke het beste bij jouw organisatie en vrijwilligers passen. 

Tips om vrijwilligers te behouden
Vrijwiliger Exodus Inschrijftafel Jurjen Poeles Fotografie 1280

Afscheid nemen van vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen stoppen vanwege ziekte, verhuizing, een veeleisende baan, gezinsuitbreiding of een gebrek aan motivatie. Soms overlijdt een vrijwilliger, iemand functioneert niet meer goed of er ontstaat een ernstig conflict. Allemaal verschillende redenen om afscheid te nemen, maar elke vrijwilliger verdient een eigen afscheidsmoment, gekoppeld aan waardering. 

Tips voor afscheidssituaties

Gratis e-learning Vrijwilligersmanagement

Wil je meer weten over het succesvol werven en binden van vrijwilligers? Dan is de gratis e-learning Vrijwilligersmanagement van NOC*NSF een regelrechte aanrader. De module helpt je om op een andere manier naar het vrijwilligerswerk bij jouw organisatie te kijken. En geeft je vervolgens volop tips voor een succesvol vrijwilligersbeleid voor de lange termijn. Kijk hier voor meer informatie, maar je kunt ook direct inloggen.  

Verjongen

Bestuursleden en overige vrijwilligers zijn goud waard voor wandelorganisaties. Vaak hebben ze 60, 70 jaren op de teller, ervaring én tijd. Stoppen ze, dan blijkt het lastig opvolgers te vinden. Niet zelden betekent hun vertrek het einde van een vereniging of stichting. Wandelorganisaties willen daarom tijdig verjongen, maar hoe doe je dat? Door te luisteren naar jonge wandelbestuurders! In een mini-serie laten we ze aan het woord over hun motivatie, successen en vooruit, ook struikelblokken.

Lees de verhalen van jonge bestuurders
Wsv Nooit Gedacht Oud Alblas Leden Op Pad In De Zaanstreek