Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Hoe krijg je jongeren in je bestuur?

Verjongen

Bestuursleden en overige vrijwilligers zijn goud waard voor wandelorganisaties. Vaak hebben ze 60, 70 jaren op de teller, ervaring én tijd. Stoppen ze, dan blijkt het lastig opvolgers te vinden. Niet zelden betekent hun vertrek het einde van een vereniging of stichting. Wandelorganisaties willen daarom tijdig verjongen, maar hoe doe je dat? Door te luisteren naar jonge wandelbestuurders! In een mini-serie laten we ze aan het woord over hun motivatie, successen en vooruit, ook struikelblokken.

Leden van wsv Nooit Gedacht op pad in de Zaanstreek
Vrijwilligers Exodus Wandeltocht 2022 Jurjen Poeles

Een bestuursfunctie voor jongeren? Maak het "smooth"!

Hoe vind en bind je jongere bestuurders? Hoe maak je duidelijk dat het investeren van wat vrije uurtjes niet alleen algemeen belang dient maar ook persoonlijke groei en plezier oplevert? Wij spraken de afgelopen periode een aantal jonge bestuurders en filterde uit die gesprekken hun tricks en tips. De belangrijkste boodschap: verjong op tijd, wacht niet tot het moment dat de laatste oudgediende het licht dooft.

Lees alle tips

Marcel Neeleman, penningmeester (36) van WS'78

Kijk je naar de samenstelling van besturen van wandelverenigingen, dan weet je het: de meeste bestuurders zijn van zekere leeftijd. Zodra zij stoppen is het uitdagend opvolgers te vinden. Hoe verjong je en hoe maak je een bestuursfunctie voor jongeren aantrekkelijk? In deze serie vertellen jonge bestuurders daarover vanuit hun ervaring. Dit keer doet Marcel Neeleman (36), penningmeester bij WandelSport ‘78 dat. Hij is niet alleen van de centjes maar zet zijn skills ook op communicatievlak in.

Lees hoe Marcel aanstuurt op verjonging
Herstbos (002)
Header Junior Vrijwilligers A4 Dongen (2)

Zo zet Avond4daagse Dongen Junior-vrijwilligers in

Hoe trek je jonge vrijwilligers aan? Dat is een vraag die bij veel wandelorganisaties speelt. Avond4daagse Dongen werkt samen met een groep van zeven Junior-vrijwilligers. Toinie van Rutten, voorzitter van Stichting Avond4daagse Dongen, vertelt hoe zij haar vrijwilligers vond en welke taken zij uitvoeren.

Lees Tonies ervaring

Wouter Bonzet (32), voorzitter van wsv Nooit Gedacht

Wouter Bonzet is misschien wel de jongste voorzitter van een wandelsportvereniging. Het wandelvirus kreeg hem al vroeg te pakken, waardoor hij terecht kwam bij wsv Nooit Gedacht in Oud-Alblas. Hij bleef bij de vereniging vanwege de gemoedelijke en familiaire sfeer en werd er op 27-jarige leeftijd voorzitter. Onder zijn leiding is Nooit Gedacht een actieve vereniging, die steeds vaker aanhaakt bij initiatieven van anderen en er alles aan doet om vrijwilligerswerk voor alle leeftijden aantrekkelijk te maken. 

Lees het verhaal van Wouter
Wouter Bonzet (1)