Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Wouter Bonzet: "Ik geloof wel dat het voorzitterschap bij me past"

Bestuurders en overige vrijwilligers zijn goud waard voor wandelorganisaties. Vaak hebben ze 60, 70 jaren op hun teller, ervaring én tijd. Stoppen ze, dan blijkt het lastig opvolgers te vinden. Niet zelden betekent hun vertrek het einde van een vereniging of stichting. Wandelorganisaties willen daarom tijdig verjongen, maar hoe doe je dat? In een nieuwe mini-serie laten we jonge bestuurders aan het woord over hun motivatie, successen en vooruit, ook struikelblokken.

Header | Wouter Bonzet

De jongste voorzitter

Wouter Bonzet (32) is misschien wel de jongste voorzitter van een wandelvereniging. Het wandelvirus kreeg hem te pakken toen hij als 11-jarige zijn vader zag meelopen bij de 4Daagse in Nijmegen. “Mijn moeder, broer en ik stonden langs de route. Dit wilden wij ook! Waar mijn vader wandeltrainingen kon opbouwen via zijn werk, werd mijn broer nog diezelfde zomer ingeschreven bij de wandelsportvereniging in onze buurt: Nooit Gedacht in Oud-Alblas. Want daar kon je als kind bij de jeugdgroep meetrainen. Een jaar later was het mijn beurt, vanaf mijn twaalfde mocht ook ik meelopen in Nijmegen. Bij de vereniging bleef ik. Om de sfeer en de gemoedelijkheid, het familiaire. Er ontstaan mooie vriendschappen.”

Gevarieerde activiteiten

Wandelsportvereniging Nooit Gedacht (opgericht in 1953) organiseert elk jaar twee grote tochten: de Graafstroomtocht en de Snerttocht. Daarnaast zette de vereniging de lange afstandsroute Graafstroompad uit en haakt zij steeds vaker aan bij initiatieven van andere partijen. Bijvoorbeeld door samen met Stichting Wandelsport Dordrecht de Oliebollentocht nieuw leven in te blazen ("Voorheen dé regionale nieuwjaarsreceptie") en met een sponsortocht voor deelnemers van de wandelversie van Alpe d’Huzes. En een groep leden neemt steevast deel aan de 4Daagse.

Wouter: “Twee keer per maand lopen de fanatiekste leden op zaterdag samen of ze doen mee aan grotere tochten. Daarnaast is er een groep die elke donderdagochtend wandelt in de omgeving. Routes van 7 tot 15 kilometer, altijd een bakkie koffie na uiteraard. Het sociale zit nogal diep hier.”

Wandelsportvereniging Nooit Gedacht Oud-Alblas
Leden van wsv Nooit Gedacht op pad in de Zaanstreek

Voorzitter? Hoe leuk is dat?

Dromen over voorzitterschap? Dat deed Wouter nooit ondanks dat hij al dik twintig jaar van de partij is. Besturen leerde hij wel. Hij was amper 21 toen hem gevraagd werd ‘reservepenningmeester’ te worden. “Vanwege mij computer-skills. Natuurlijk wilde ik helpen, maar voordat ik het wist was ik de penningmeester.”

Toen de vorige voorzitter in 2018 stopte en niemand een vinger opstak, werd opnieuw naar Wouter gekeken. “Eerlijk? Ik twijfelde nogal. Op 27-jarige leeftijd heb je wel wat anders aan je hoofd. Ik was druk met werk en nog steeds penningmeester. Bovendien… voorzitter? Hoe leuk is dat? Een uurtje later hoorde ik mezelf ja zeggen.”

Startbureau Snerttocht 2023 wandelsportvereniging Nooit Gedacht
Startbureau van de Snerttocht

Past vrijwilligerswerk in die toch al volle agenda?

Hollen of stilstaan, daar komt voorzitterschap op neer. In tijd laat de functie zich volgens Wouter lastig vatten. De ene maand kost het hem best wat uren, de volgende maand minder. Uitdaging zit vooral in de combinatie met zijn werk. Onregelmatige diensten maken het soms lastig afspraken te plannen. En van wandelen komt het tegenwoordig minder. De 4Daagse laat hij schieten maar gelukkig zijn er leuke tochten genoeg. Dichtbij ook. “Daar ga ik nu voor.”

Wouter weet dat het kan wringen, zo’n bestuurstaak op jonge leeftijd. “Mensen tussen de 30 en 40 jaar zijn druk met werk, hebben vaak een jong gezin, willen bewegen én hebben een sociaal leven. Dan komt vrijwilligerswerk op een laag pitje te staan. Als vereniging moet je er om die reden alles aan doen vrijwilligerswerk aantrekkelijk te maken. Door een leuk team samen te stellen waarbij alles om verbinding draait, door taken te verdelen waar mensen affiniteit mee hebben. Ik communiceer rechtstreeks en persoonlijk, bedenk vooraf bij wie een klus goed past. Op die manier proef ik meteen of er enthousiasme voor een taak zit.”

Bewaak de stabiliteit

“Onze vereniging heeft 50 jaar lang dezelfde voorzitter gehad. Toen hij ermee stopte en erevoorzitter werd, passeerden in korte tijd enkele opvolgers. Met de beste bedoelingen pakten zij de handschoen op, vooral omdat niemand anders het deed. Ze haakten snel weer af. Zoveel verloop is niet goed voor een vereniging, het brengt de stabiliteit in gevaar. Ik ben nu vijf jaar voorzitter en geloof wel dat de functie bij me past. Mensen stappen makkelijk op me af, we schakelen snel. Ik ben open en toegankelijk. Dat heeft geloof ik niets met leeftijd te maken, meer hoe je als persoon bent.”

Plaats de vereniging in de kijker

In profilering gaat energie zitten, de vereniging wordt stevig op de kaart gezet. “Door deel te nemen aan tochten, te participeren in initiatieven van anderen én door zelf nieuwe tochten op te zetten. Voor KWbN ben ik ambassadeur van de Regio West, waardoor ik meer aandacht kan vestigen op mogelijkheden in onze regio op wandelgebied. In communicatie timmeren we behoorlijk aan de weg. Ik was nog maar net voorzitter toen een van de jonge leden met het idee kwam een Facebookpagina van de vereniging te beginnen. Daarop deelt zij nieuwtjes en mooie foto’s van tochten; we inspireren en laten zien waar we mee bezig zijn. Mijn broer heeft ondertussen de website up-to-date gemaakt, ook niet onbelangrijk.”

Wsv Nooit Gedacht Wandeltocht

Sta open voor nieuwe ideeën

Wat een jonge voorzitter misschien ook net iets makkelijker doet, is buiten de vereniging kijken. “Wees niet bang bij anderen aan te kloppen met jouw vragen, zoek verbinding en inspireer elkaar! Of haak aan op sociale initiatieven, zoals wij steeds vaker doen. Of het nu om prestatiegericht of recreatief wandelen gaat, we staan altijd open voor nieuwe ideeën om vooruit te komen.”