Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Duurzaam organiseren

Duurzaamheid is in onze huidige samenleving een belangrijk thema. Ook wandelorganisaties nemen maatregelen om de impact van hun activiteiten op natuur en milieu te beperken. Wil je weten wat jouw organisatie kan doen om duurzaam te organiseren? KWbN helpt je op weg met informatie, inspiratie, tips en verdere ondersteuning.

Elfstenwandeltocht
Ook wij hebben een verantwoordelijkheid in de zorg voor de ons zo waardevolle natuur en planeet.
Vader Kind Wandelen In Bos 1280

Tips voor een duurzame wandeltocht

Duurzaamheid is voor tochtorganisatoren een belangrijk thema. Dat geldt zeker voor grote evenementen, maar ook bij kleinere wandeltochten wordt afval gescheiden en stimuleert de organisatie om per fiets of openbaar vervoer naar de startlocatie te komen. Wil je weten wat je kunt doen om je tocht (verder) te verduurzamen? Samen met ervaren wandelorganisaties hebben we een flink aantal tips voor je verzameld. 

Bekijk tips om duurzaam te organiseren
Zevenheuvelenhike 2023 vegetarisch eten
Vegetarisch eten tijdens de Zevenheuvelenhike 2023 (Fotografie: Creativitijn)

Praktijkvoorbeeld Stichting Zevenheuvelenloop

De absolute voorloper op het gebied van duurzaam organiseren, is de Stichting Zevenheuvelenloop. De organisatie van hardloop- en wandelevenementen begon daar al mee bij haar oprichting in 1984. Directeur Alexander Vandevelde legt uit waarom de stichting dat doet en waar je bij een duurzame organisatie op moet letten.

Lees: "Duurzaamheid zit in ons dna"
Zwerfafval Opruimen Stichting Venloop

Organiseer je eigen opruimactie

Wil je met jouw organisatie ook op een andere manier bijdragen aan een schone natuur? Organiseer dan je eigen actie om zwerfafval op te ruimen. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor het imago van jouw organisatie. Bovendien is het ontzettend leuk en gezellig om samen met je leden, vrijwilligers en/of deelnemers te doen. Voor de aanpak hebben we een aantal tips. 

Ga aan de slag met deze tips

Ondersteuning KWbN

Arjanne Brans Tekent Haar Certificaat Duurzaamheidsmanager In De Sport 1280

Advies KWbN

Om lidorganisaties beter te kunnen adviseren, volgde onze accountmanager Arjanne Brans een opleiding tot duurzaamheidsmanager in de sport. Haar kennis breidt ze samen met onze koplopers op het gebied van duurzaam organiseren verder uit. Zo is KWbN in staat om ook jouw organisatie bij vraagstukken rondom duurzaamheid verder te helpen.

Maak kennis met Arjanne Brans
Afbeelding Carpoolen Slinger

Carpooltool Slinger

Met de carpooltool Slinger bied je deelnemers de mogelijkheid om samen naar jouw tocht of evenement te rijden. Dat is goed voor het milieu en bespaart jouw organisatie (schaarse) parkeerruimte. Voor de deelnemers is samen reizen wel zo gezellig en goed voor hun portemonnee. We doen t/m juni 2024 mee aan een proef met Slinger. Als de proef slaagt, komt de carpooltool voor alle KWbN-tochten en evenementen beschikbaar. Organiseer je vóór 1 juli 2024 een wandeltocht of -evenement? Meld je dan aan voor de proef!

Meer informatie en aanmelden Slinger