Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Zo zet Avond4daagse Dongen Junior-vrijwilligers in

Hoe trek je jonge vrijwilligers aan? Dat is een vraag die bij veel wandelorganisaties speelt. Avond4daagse Dongen werkt samen met een groep van zeven Junior-vrijwilligers. Toinie van Rutten, voorzitter van Stichting Avond4daagse Dongen, vertelt hoe zij haar vrijwilligers vond en welke taken zij uitvoeren.

Header Junior Vrijwilligers A4 Dongen (2)
Tekst: Mariska Aalderink

Avond4daagse Dongen kampte voor 2023 met een tekort aan vrijwilligers. Dat was het gevolg van de coronajaren en omdat de middelbare school in Dongen de maatschappelijke stages afschafte. Om dit tekort op te lossen, kwam Toinie van Rutten met het idee jongeren te vragen of zij het leuk zouden vinden om te helpen met de Avond4daagse. Die vraag werd voorgelegd aan kinderen van vaste vrijwilligers en jongeren die betrokken waren bij de jaarlijkse Halloween Spooktocht in Dongen. Zeven van hen reageerden positief en dat leverde een leuke groep Junior-vrijwilligers op. Zij zijn tussen de 15 en 20 jaar oud.  

Jonge vrijwilligers beschermen

Van Rutten merkte dat sommige volwassenen na corona een korter lontje hadden. Daardoor krijgen vrijwilligers vaker dan voorheen te maken met bot gedrag en verbale agressie. Om de jonge vrijwilligers te beschermen en volwassenen bewust te maken dat zij het tegen jonge mensen hebben, bedacht zij de term Junior-vrijwilliger.  

De jonge vrijwilligers dragen zwarte T-shirts met daarop het Avond4daagse-logo en de term “Junior-vrijwilliger”. De jongeren zijn blij met de T-shirts, vooral door de combinatie van het zwarte T-shirt en de felle kleuren van het logo.  

Taken Junior-vrijwilligers

Deze enthousiaste groep van ongeveer zeven jongeren is aan de slag gegaan tijdens de Avond4daagse-week. De taken die deze Junior-vrijwilligers uitvoerden waren onder andere: het in- en uitscannen van de wandelaars, het verplaatsen van dranghekken, het uitdelen van flesjes water en het bijhouden van het TikTok- account.  

TikTok

TikTok is een platform, waarop jongeren korte filmpjes plaatsen. Op deze filmpjes doen zij dansjes, filmen zij over hun dag of maken andere creatieve beelden. Twee van de Junior-vrijwilligers liepen tijdens de Avond4daagse met een telefoon rond en maakten onderweg leuke filmpjes. Deze filmpjes maakten zij samen met wandelaars.  

De twee vrijwilligers kregen van de organisatie veel vrijheid wat betreft de inhoud van de filmpjes. Wel kregen zij een belangrijke boodschap mee: altijd toestemming vragen aan de ouders/verzorgers en de kinderen zelf, voordat je een filmpje maakt. Deelnemers aan de filmpjes kregen een cadeautje. Denk hierbij aan pennen en belleblaas. Jonge wandelaars konden zelf ook een TikTok-filmpje insturen. Voor het leukste filmpje van de week was er een prijs, gesponsord door lokale ondernemingen.

Waardering

Om de waardering voor de Junior-vrijwilligers te uiten, wordt de week op vrijdagavond afgesloten met pizza’s op het finishveld. Deze pizza’s worden gesponsord door de lokale Domino’s Pizza. Gedurende de week zijn er chips of een verkoelend ijsje. Daarnaast noemt Van Rutten het erg belangrijk om de jongeren de ruimte te geven. En goed te luisteren naar de nieuwe frisse ideeën die de jeugd met zich meebrengt.  

Geweldige samenwerking

Toinie van Rutten noemt samenwerken met de Junior-vrijwilligers geweldig. Zij vindt het fijn om te zien dat jonge mensen zich willen inzetten, zonder dat er een financiële tegemoetkoming tegenover staat. Die jonge mensen moeten we koesteren, aldus de voorzitter van Avond4daagse Dongen.