Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Materiaal Buitencode

De meeste wandelaars houden rekening met andere buitensporters en de natuur. Dat geldt echter niet voor iedereen. Daarom ontwikkelde KWbN samen met natuur- en andere buitensportorganisaties de Buitencode. Organiseer jij activiteiten voor wandelaars? Dan hopen we dat je de Buitencode helpt verspreiden met behulp van de middelen die wij daarvoor beschikbaar stellen.

Buitencode

Wandelend, fietsend, vissend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Iedereen geniet op z’n eigen manier van de natuur. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen de code respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur. Ruimte voor elkaar, sportief gebaar.

5 regels van de Buitencode

De buitencode bestaat uit 5 eenvoudige regels:   

 • Respecteer de natuur
  Maak geen lawaai en neem je afval mee.
   
 • Houd je aan de toegangsregels
  Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.
   
 • Geef elkaar de ruimte
  Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.
   
 • Wees vriendelijk
  Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van een ander.
   
 • Spreek elkaar aan
  Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag

Help de Buitencode verspreiden

Zoals de meeste buitensporters, houden wandelaars rekening met anderen en de natuur. Dat is echter niet vanzelfsprekend. Niet iedereen kent en volgt de gedragsregels in de natuur. Daarom vragen we jouw medewerking om de Buitencode zo breed mogelijk bekend te maken. Dat kan via je eigen communicatiekanalen, in de wandelkantine en/of op de startlocatie van je wandeltocht of -evenement. Daarbij kun je gebruik maken van de volgende materialen: 

De videofilm kun je ook hieronder bekijken: 

De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWbN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.