Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Aan de slag met de WBTR

Is jouw wandelorganisatie een vereniging of een stichting? Dan moet je per 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Om tijdig gereed te zijn, is het zaak om als bestuur nu al in actie te komen. KWbN ondersteunt met een online stappenplan en juridische helpdesk via IVBB.

Met de WBTR wil de overheid de kwaliteit van verenigingen en stichtingen verbeteren. Dat is nodig om nare incidenten (wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities) te voorkomen. Daarom stelt de WBTR scherpere regels voor goed verenigings- en stichtingsbestuur. Op de foto zie je op welke onderwerpen die regels betrekking hebben.

Regelen voor de WBTR

Wat moet je doen?

  1. Afspraken maken, vastleggen en vanaf 1 juli 2021 naleven
    Als bestuur moet je vóór 1 juli 2021 bepalen hoe je binnen jouw organisatie met de nieuwe wettelijke verplichtingen omgaat. Dat betekent: gezamenlijk bespreken + afspraken maken, vastleggen én doorvoeren. Door bestuur en toezicht goed te regelen, voorkom je dat huidige én toekomstige bestuursleden onnodige aansprakelijkheidsrisico’s lopen.
     
  2. Statuten wijzigen, uiterlijk 1 juli 2026
    De WBTR verplicht je om een aantal afspraken ook op te nemen in je statuten. Hiervoor is een statutenwijziging bij een notaris noodzakelijk. Dat mag meteen, maar dat hóeft niet. Je mag namelijk wachten tot de eerstvolgende statutenwijziging en daarvoor geldt een overgangsregeling van 5 jaar (dus tot 1 juli 2026).

Ondersteuning KWbN / IVBB

Hoe je aan de WBTR-verplichtingen invulling gaat geven, bepaal je zelf. KWbN beschikt niet over de  juridische kennis om je daarbij zelf te begeleiden. Voor deskundige ondersteuning werken we daarom samen met IVBB, het Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen. Samen met De Nederlandse Associatie en koepelorganisaties als NOC*NSF ontwikkelde IVBB een handig online stappenplan voor de WBTR. 

Online stappenplan
Het online stappenplan WBTR leidt je langs alle verplichtingen van de nieuwe wet. Dat gebeurt aan de hand van korte filmpjes en begrijpelijke teksten. Per onderwerp kun je de regels en afspraken voor je eigen organisatie vastleggen in een online werkboek. Daarbij wordt je geholpen met voorbeeldteksten en -formulieren.

Juridische helpdesk
Heb je bij het doorlopen van het stappenplan nog specifieke vragen? Dan kun je die voorleggen aan de juridische helpdesk van IVBB. Daar krijg je antwoord van juristen die gespecialiseerd zijn in verenigings- en stichtingsrecht.

Kosten
Wil je gebruik maken van het online stappenplan inclusief juridische helpdesk? Dan kun je je bij IVBB aanmelden voor een jaarabonnement. Als lid van KWbN krijg je 60% korting op de kosten daarvan. In plaats van € 240,- betaal je dus € 96,- voor het komende jaar. De korting wordt automatisch toegepast als je je aanmeldt via deze WBTR-pagina van KWBN.  

Meer informatie

Meer informatie over de WBTR en het online stappenplan vind je op de speciaal daarvoor ingerichte website van IVBB en De Nederlandse Associatie: wbtr.nl.