Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Airborne Wandeltocht erkend als immaterieel erfgoed

De Airborne Wandeltocht is op 14 juli bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze inventaris omvat levend en dynamisch erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en nooit in strijd is met de Nederlandse wet of mensenrechten.

Wereldwijd hebben 175 landen het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed ondertekend. Daarmee beloven zij dat zij immaterieel erfgoed in eigen land zullen beschermen. Niet door het in stand, maar juist levend en dynamisch te houden.

Borgingsplan voor verdere ontwikkeling

Immaterieel erfgoed zijn culturele uitingen, waaronder orale tradities, traditionele ambachten en sociale praktijken, rituelen en feestelijke gebeurtenissen. Bij het levend houden daarvan spelen de gemeenschappen die ze organiseren, beheren en/of beoefenen een centrale rol. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de borging van hun erfgoed. In Nederland is een borgingsplan dan ook een belangrijke voorwaarde voor bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Airborne Wandeltocht

De Airborne Wandeltocht vindt jaarlijks plaats op de eerste zaterdag van september. Hij staat stil bij de opofferingen van geallieerde militairen tijdens en na de Slag om Arnhem van 17-26 september 1944. Wandelaars, zowel in groepen als individueel, kunnen kiezen uit vier wandelroutes. Elke route loopt langs historische locaties.

De laatste jaren namen circa 33.000 wandelaars deel aan de Airborne Wandeltocht. Vanwege het coronavirus kon de 74e editie van de wandeltocht in 2020 niet doorgaan. Dit jaar vindt hij plaats in alternatieve vorm. Deelnemers kunnen hem individueel lopen in de periode van 2 augustus t/m 26 september.

Wandelaars Airborne Wandeltocht

Meer wandelerfgoed

De Airborne Wandeltocht is niet het enige wandelevenement in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. In februari 2014 werd de Vierdaagse Nijmegen al bijgeschreven.

Kenniscentrum Immateriaal Erfgoed Nederland