Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Alternatieve wandelevenementen

In verband met het coronavirus geldt in ons land tot 1 september 2020 een evenementenverbod. Daarom zijn honderden wandeltochten, wandelevenementen en Avond4daagsen onder de vlag van KWbN afgelast. Om deelnemers toch in beweging te houden, ontwikkelen onze organisatoren mooie alternatieven. Een overzicht.

Header  | Alternatieve Wandelevenementen

Alternatieve Elster Pinkstertocht

De jaarlijkse Pinkstertocht kan dit jaar niet doorgaan, maar Stichting SoleMateS stelt wandelaars wél in staat om de routes van het evenement op individuele basis te lopen. Dat kan vanaf 2 juni 2020, waarbij je de keuze hebt uit 7,5 – 15 – 20 – 27 – 40 en 50 kilometer. De routes lopen grotendeels over verharde paden door de prachtige natuur van de gemeente Overbetuwe. Voor een bedrag van € 7,75 kun je jezelf inschrijven via de website van SoleMateS. Je ontvangt dan per e-mail een adres waar je een startpakket kunt ophalen. Dit pakket bevat een boekje met een beschrijving van alle routes, een medaille, een unieke 2020-patch en stempels plus een sticker voor je wandelkilometerboekje. Meer informatie: inschrijfformulier Alternatieve Elster Pinkstertocht.

Coronamars en Corona Vierdaagse

Stichting 40Mijl organiseert de Coronamars, die plaatsvindt op alle vier de zaterdagen in juni. Bij aanmelding kun je kiezen uit acht afstanden (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 of 40 kilometer). Daarbij geef je aan op welke zaterdag en welk tijdstip (07.30, 09.00, 10.30 of 14.30 uur) je van start wilt. Je kunt ook alle zaterdagen meedoen voor de Corona Vierdaagse. Voor elk startmoment klinkt een startschot dat je op je mobiele telefoon via een livestream kunt volgen. Je start vanaf je eigen locatie (bijvoorbeeld vanuit huis) en volgt je zelf uitgestippelde route. Via een app monitort de organisatie je afstand en tijd. Met de app kun je onderweg je eigen vorderingen volgen, maar ook die van andere deelnemers, met wie je ook kunt chatten. Bij een succesvolle deelname ontvang je thuis een speciale medaille en oorkonde. Je kunt je kilometers ook officieel laten afstempelen, mits je je wandelkilometerboekje daartoe opstuurt. Van 8 t/m 11 juni is er ook een Corona Avond4daagse, met afstanden van 5, 10 en 15 kilometer en elke avond een virtueel startschot om 19.00 uur.  Een deel van de deelnemersbijdragen en een apart aan te schaffen t-shirt is bestemd voor het goede doel, Sportkracht 112. 

Decurion Wandeling en Wedstrijd

De Rotterdamse Wandelsportvereniging (RWV) nodigt wandelaars uit om in het weekend van 13 en 14 juni een Decurion te lopen, dat wil zeggen 10 Engelse mijlen ofwel 16,093 kilometer. Deelnemers lopen individueel en bepalen zelf of zij recreatief willen wandelen of een wedstrijdprestatie willen leveren. Wedstrijdlopers zijn verplicht om de 10 mijl in één keer achter elkaar af te leggen. Via Facebook houden de deelnemers elkaar op de hoogte van hun vorderingen. Bij het volbrengen van de afstand ontvangt elke deelnemer een Continental Decurion-medaille + wandelplaatje per post en een diploma per e-mail. Deelnamekosten bedragen € 6,-. Voor RWV is dit initiatief een knipoog naar de Continental Centurion-wedstrijd (100 mijl in 24 uur), die zij eind mei voor de 16e keer zou organiseren, maar die in deze coronatijd geen doorgang kan vinden. Voor meer informatie: zie de website van RWV

Gewoon samen fit!

Met de uitbraak van het coronavirus zat de schoolgaande jeugd onverwacht thuis. Om jonge inwoners van 4 t/m 12 jaar toch actief te houden, voorzag de gemeente Beesel (Limburg) hen begin mei allemaal van een ‘Gewoon Samen Fit!’-magazine vol doe-ideeën. Stichting Wandelvierdaagse Beesel werkte mee aan dit initiatief door drie wandelroutes uit te zetten in de hoofdkernen Beesel, Reuver en Offenbeek. Kinderen kunnen de routes samen met hun ouders lopen. Per route zijn zeven vragen opgenomen. Wie de antwoorden op die vragen instuurt, ontvangt een wandeldiploma en een speciale medaille. Het magazine (uitleg wandelroutes op pagina 14) en de wandelroutes zijn te downloaden via de website van de gemeente Beesel.

#NVDVgoesdigital

De 11e editie van de Nacht voor de Vluchteling (NVDV) stond gepland voor het weekend van 20 en 21 juni. Met 7.000 deelnemers in 10 verschillende steden niet verantwoord, maar het doel  (geld bijeen brengen voor de noodhulp aan vluchtelingen) is belangrijker dan ooit. Daarom heeft Stichting Vluchteling het fysieke evenement onder de noemer #NDVDgoesdigital omgezet naar een app. Daarmee kunnen deelnemers thuis en in hun eigen woonomgeving kilometers maken, sponsors werven en elkaar van hun prestaties op de hoogte houden. Ook kunnen zij verrassingen ontgrendelen, zoals een peptalk, een optreden en kunst. Op die manier wordt ook het typische ‘Nacht van de Vluchteling’-gevoel digitaal overgebracht. Elke deelnemer bepaalt zelf zijn/haar afstand, wandeldatum en sponsorbedrag. Meedoen kan tot en met zaterdag 20 juni 2020 (Wereldvluchtelingendag). Meer informatie: #NVDVgoesdigital.

OLAT-wandelroutes

Wandelsportvereniging OLAT stelt op zijn website acht gratis wandelroutes beschikbaar. De routes bevinden zich in verschillende delen van Noord-Brabant. Ze zijn eerder gelopen tijdens de evenementen van OLAT, zoals de Winterserie en de OLAT Wandeldagen. Bij iedere route heb je keuze uit drie afstanden: 10, 15 of 20 kilometer. Van iedere route kun je een routebeschrijving met kaart en een gps-bestand downloaden. Bij voldoende belangstelling zal OLAT de komende tijd meer routes gaan aanbieden. Alle wandelroutes kun je hier downloaden.

Pronkjewailspel

Het Pronkjewailpad is een lange afstandsroute door de hele provincie Groningen, ontwikkeld door de organisatie van Tocht om de Noord. Via de wandelroute kunnen wandelaars normaal gesproken van april t/m oktober stempels en pronkjewails (gastvrije gebaren) verzamelen bij lokale organisaties en ondernemers. Vanwege het coronavirus is dit tijdelijk niet mogelijk en daarom werd een virtueel alternatief bedacht, het Pronkjewailspel. 

Je speelt het gratis spel via een app. Die houdt bij hoeveel kilometers je maakt door te bewegen (bijvoorbeeld traplopen, tuinieren, fitness-oefeningen of een wandeling in je eigen omgeving). Onderweg kom je in de app virtuele stempelposten tegen. Daar moet je een vraag beantwoorden of een opdracht uitvoeren om Groningen op een digitale manier te leren kennen. Hiermee kun je een stempel op een digitale stempelkaart verdienen. Het Pronkjewailspel is in het weekend van 9 en 10 mei geopend met de ‘Nationale thuiswedstrijd van Groningen’, maar blijft beschikbaar – ook als de fysieke wandelroute en stempelposten weer geopend zijn (waarschijnlijk vanaf 1 juni). Zie voor meer informatie: Pronkjewailspel

 

Wandelacties van goede doelenorganisaties

Wandel corona de wereld uit!
Initiatief van het Radboud Fonds om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus. Iedereen kan zijn eigen wandel-geldinzamelingsactie starten. De inschrijfkosten bedragen € 20,-, je moet minimaal 20,20 kilometer lopen, waarbij je familie, vrienden, collega’s en overige bekenden kunt vragen om je te sponsoren. Bij inschrijving ontvang je een uniek t-shirt en als je je doelafstand hebt gehaald een unieke medaille.  

KWF Thuismarathon  
Initiatief van KWF Kankerbestrijding om kankerpatiënten een hart onder de riem te steken en geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Iedereen kan zijn eigen actiepagina aanmaken. Welke afstand je loopt maakt niet uit, of dat nou 1 of 42 kilometer is. Bij inschrijving ontvang je een officieel startbewijs en de bedoeling is dat je dat samen met actiefoto's en -filmpjes met zoveel mogelijk mensen deelt via social media.