Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. Doe je dat op een verantwoorde manier, dan verklein je de kans op blessures als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Wandelaars op de hei

Georganiseerd sporten op buitenlocaties mag tijdens de huidige lockdown tussen 05:00 en 17:00. Volwassenen mogen dat met maximaal twee personen op in principe 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 17 jaar mogen ook in teamverband sporten. De binnensportlocaties zijn daarentegen volledig dicht. Dat betekent dat ruim 6 miljoen sporters op zoek moeten naar laagdrempelige alternatieven om in beweging te blijven. Dat kunnen zij bijvoorbeeld doen door te gaan wandelen, hardlopen of fietsen.

Wandelen

Wandelen is een eenvoudige manier om sportief in beweging te blijven in de openbare ruimte. Wandelen kan zowel individueel als in tweetallen en brengt je op nieuwe plekken. Dagelijks een halfuur wandelen maakt als een verschil voor onze gezondheid. Als je gaat wandelen, zoek dan naar rustige gebieden en bouw de afstand langzaam uit om blessures te voorkomen. Neem tijdens een langere wandeling voldoende eten en drinken mee en zorg voor voldoende herstel naderhand.

Meer informatie over verantwoord wandelen in coronatijd

Andere buitensporten

Hardlopen

Hardlopen is bij uitstek een laagdrempelige buitensport die je tijdens de huidige lockdown kan beoefenen. Hardlopen is echter wel een sport die je goed moet opbouwen. Anders loop je snel het risico op blessures. Zeker als je overstapt vanuit een andere sport is het belangrijk te beseffen dat je lichaam niet is gewend aan de belasting van het hardlopen. Wissel hardlopen in het begin dus af met wandelen. Zo versterk je je spieren, pezen en gewrichten zonder deze teveel te belasten. De kans op blessures is daardoor kleiner, waardoor je plezier behoudt in het hardlopen. Op de website www.hardlopen.nl van de Atletiekunie vind je veel informatie over verantwoord hardlopen.

Fietsen (o.a. toerfietsen, wielrennen, mountainbiken)

Naast hardlopen is ook fietsen een individuele buitensport die ongeacht locatie of tijdstip kan worden uitgeoefend. Naast het kiezen van de juiste fiets, kleding en helm geldt, geldt ook voor fietsen dat de opbouw belangrijk is. Met de huidige temperaturen verbrandt het lichaam veel brandstoffen tijdens het fietsen. Begin daarom met het maken van korte ritten <30 kilometer en neem altijd eten, drinken en een extra binnenband (incl. wisselmateriaal) mee. Rust na het maken van de fietstocht goed uit en voorkom zo blessures.

Op de website van de NTFU vind je meer informatie over fietsen in coronatijd.