Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Coronawet en mondkapjesplicht

Op 1 december 2020 is de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 ingevoerd. Deze wet vervangt de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s en regelt de nieuwe mondkapjesplicht. Invoering van de wet brengt bovendien nog twee andere wijzigingen met zich mee.

Coronamaatregelen werden tot voor kort vastgelegd in noodverordeningen van veiligheidsregio’s. Die zijn echter bedoeld voor crisissituaties van beperkte duur. De coronacrisis duurt langer. Daarom zijn de noodverordeningen met ingang van 1 december 2020 vervangen door een landelijke, tijdelijke wet.

Ministeriële regelingen

De ‘Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 geldt voor 3 maanden. Hij kan eerder worden ingetrokken, maar ook met 3 maanden worden verlengd. De wet werkt met ministeriële regelingen. Op dit moment zijn dat er twee:

  • ‘Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19’
    Een vertaling van alle maatregelen die al in de noodverordeningen stonden.
  • De ‘Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen COVID-19’
    Met de regels en uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje.

Mondkapjesplicht

Sinds 1 december is het dragen van een mondkapje onder andere verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, het openbaar vervoer (inclusief perrons en haltes), het onderwijs (behalve basisonderwijs) en bij contactberoepen. Wie niet aan deze verplichting voldoet, kan een boete krijgen van € 95,-.

Relevant voor wandelorganisatoren: de verplichting geldt niet voor kinderen t/m 12 jaar, als mensen een vaste zitplaats hebben of tijdens het sporten. Daarnaast geldt een uitzondering voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Een mondkapje voor publiek gebruik volstaat. Waar een mondkapje verplicht is, mag je het niet vervangen door een spatscherm (ook wel face shield genoemd).

Poster Draag een mondkapje

Overige wijzigingen

Behalve de mondkapjesplicht brengt de ‘Coronawet’ op dit moment geen nieuwe maatregelen met zich mee. Wel is het zo dat het verbod op schreeuwen en zingen in groepsverband is gewijzigd in een dringend advies. Ook is het begrip ‘huishouden’ als uitzondering voor de 1,5 meter afstand vervallen. Vanaf 1 december geldt: woon je op hetzelfde adres, deel je dezelfde voordeur? Dan hoef je geen afstand te houden. Deze wijziging maakt het makkelijker voor handhavers.