Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

De Alternatieve Vierdaagse van start!

Rond de 20.000 wandelaars gaan vandaag, dinsdag 20 juli, van start om De Alternatieve Vierdaagse te lopen. Niet in en rond Nijmegen, maar op een zelfverkozen locatie. De gewone Vierdaagse, het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld, kan voor de tweede keer op rij niet doorgaan vanwege de coronacrisis.

Start Alternatieve Vierdaagse 2021
Foto: Rien de Jong

Om drukte te vermijden en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt er niet gelopen over het officiële parcours. Deelnemers aan De Alternatieve Vierdaagse lopen in hun eigen omgeving met De Alternatieve Vierdaagse-app. De app volgt en registreert de afgelegde afstand van de wandelaars.

Paul Sanders, directeur-bestuurder KWbN: “Meer dan ooit staat wandelen in de aandacht en je kunt niet om de positieve bijwerkingen van het wandelen voor lichaam en geest heen. Dit jaar wandelen we weer alleen, maar toch samen, op verantwoorde wijze De Alternatieve Vierdaagse 2021.”

Er zijn twee medailles ontworpen als aandenken aan De Alternatieve Vierdaagse 2021. Een zilveren medaille voor de afstanden 5, 10 en 20 kilometer. En een gouden medaille voor de afstanden zoals ze ook tijdens de echte Vierdaagse worden gelopen: 30, 40 en 50 km.

De Alternatieve Vierdaagse is voor iedereen

De Alternatieve Vierdaagse is voor iedereen. Jong, oud, getraind of ongetraind, woonachtig in Nederland of buitenland. Iedereen kan meedoen. Uit alle provincies gaan deelnemers van start en ook in meer dan 35 andere landen. Zo zijn er deelnemers in tal van Europese landen, maar ook militairen in Canada. Daarnaast zijn er deelnemers uit bijvoorbeeld Maleisië en zelfs eentje die op Antarctica meedoet. De jongste deelnemer aan De Alternatieve Vierdaagse is negen jaar en de oudste deelnemers zijn negentig plus. 

Henny Sackers, voorzitter Stichting DE 4DAAGSE: “Met De Alternatieve Vierdaagse bieden we onze wandelaars in Nederland en over de hele wereld toch het Vierdaagsegevoel in deze derde week van juli, al hopen we volgend jaar iedereen weer in Nijmegen te mogen verwelkomen!”

Symbolische start in Rotterdam

De Vierdaagse is in 1909 begonnen als militaire mars. De gemiddelde conditie van de in het leger dienende jongens moest omhoog. Een meerdaags wandelevenement was een zeer goede training voor de soldaten. Nog steeds doen militairen van over de hele wereld mee aan de Vierdaagse. Daarom is dit jaar de symbolische start van De Alternatieve Vierdaagse in Rotterdam met een detachement van het Korps Mariniers en de Koninklijke Luchtmacht.

Vanochtend om 04.30 uur is het detachement van start gegaan. In vier dagen leggen ze 165 kilometer af van Rotterdam naar Nijmegen, met tien kilo bepakking op hun rug. Zij wandelen dit jaar met een bijzonder doel. Ze wandelen ter nagedachtenis aan de bevrijding van Nederland en voor Stichting Just in Time 4 Heroes. “Wij trainen normaal gesproken 400 kilometer per loper  in een maand of  vier. Normaal gesproken lopen we een tempo van zes kilometer per uur. Dat proberen we consequent aan te houden, ook met De Alternatieve Vierdaagse.”

De Alternatieve Vierdaagse is een initiatief van Stichting DE 4DAAGSE, KWbN en sportmarketingbureau House of Sports en is mede mogelijk gemaakt door: LOWA, Zorg van de Zaak, Univé, Intersport, Provincie Gelderland, DPG Media en OCEAN Outdoor Nederland.