Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

FitStap 'goed onderbouwde interventie'

Zelf wisten we het natuurlijk al, maar op 3 oktober 2019 kregen we van Kenniscentrum Sport ook de officiële erkenning. Ons beweegprogramma FitStap heeft niveau 2 van het kwaliteitskeurmerk ‘Erkende sport- en beweeginterventie’ bereikt en is dus ‘goed onderbouwd’.

Wandeltrainer Bart Putman met FitStap-groep

In 2018 betrad KWbN de gezondheidsmarkt met zijn veelzijdige beweegprogramma FitStap. Naast wandelen biedt het programma ook voedingsadvies, mentale coaching en cognitieve fitness. Onder begeleiding van een gecertificeerde FitStap-coach leren deelnemers zo om zelf grip op een gezonde leefstijl te krijgen.

Enthousiaste deelnemers

KWbN heeft inmiddels 140 FitStap-coaches opgeleid en honderden deelnemers op weg geholpen naar een gezondere leefstijl. Het enthousiasme is groot; gemiddeld beoordelen de deelnemers het programma met een 8,6. Dat is belangrijk, want wie met plezier meedoet, houdt de nieuwe leefstijl ook langer vol.

Officiële erkenning

Om nog veel meer mensen van FitStap te laten profiteren, streven we voor het programma naar het keurmerk ‘Erkende sport- en beweeginterventie’.  Daarmee weten deelnemers, maar ook overheden, zorg- en welzijnsinstanties én zorgverzekeraars dat FitStap van goede kwaliteit én effectief is. Zij kunnen het programma dus met een gerust hart inzetten om maatschappelijke doelstellingen te realiseren.

De certificering door Kenniscentrum Sport en een Erkenningscommissie Interventies vindt plaats op 3 niveaus: 1) Goed beschreven, 2) Goed onderbouwd en 3) Bewezen effectief. Niveau 1 behaalden we al vóór de officiële introductie van FitStap en - op basis van gedegen onderzoek - zijn we nu op niveau 2 beland. Uiteraard gaan we door voor niveau 3, een traject dat circa vier jaar gaat duren.

Groeiende belangstelling

KWbN werkt voor FitStap inmiddels samen met de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten, de Nationale Diabetes Challenge en NL Actief. Recent heeft het programma ook de interesse van NOC*NSF en het ministerie van VWS getrokken. Samen met Gezond Natuur Wandelen voeren we met beide partijen oriënterende gesprekken over een bredere inzet van FitStap.

Meer weten over FitStap? Kijk op de website!

FitStap