Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Gijs Janssen nieuwe directeur-bestuurder KWbN

Gijs Janssen is met ingang van 1 januari 2024 benoemd tot directeur-bestuurder van KWbN. Hij komt uit eigen gelederen en was daar de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de digitale transformatie, marketing, partnerships en nieuwe verdienmodellen. Janssen wordt de opvolger van Paul Sanders, die binnenkort met pensioen gaat.

Header | Gijs Janssen nieuwe directeur-bestuurder  KWbN

Gijs Janssen stapte in februari 2007 de wandelwereld binnen als derdejaars student Sport, Gezondheid en Management. Tijdens een meewerkstage bij toen nog KNBLO-NL dacht hij mee over Via Vierdaagse, een voorbereidingsprogramma voor debutanten van de 4Daagse. Twee jaar later trad hij in dienst om dat zelf te gaan organiseren en positioneren.    

Alle vrijheid om te ontwikkelen

Het werd Janssens eerste succes, want Via Vierdaagse stond snel op de kaart en heeft inmiddels duizenden beginners op Via Gladiola over de finish gebracht. Minstens zo bekend is Avond4daagse. In Janssens beginjaren was dat hoofdzakelijk een logistiek systeem voor medailles. Met collega’s bouwde hij dat uit tot een merk met landelijke uitstraling en een breed producten- en dienstenpakket voor organisatoren én deelnemers.  

“Dat was een mooie tijd”, blikt Janssen terug. “Er ging een wereld voor me open. Als jonge marketeer en productmanager kreeg ik alle vrijheid om mezelf te ontwikkelen. Wandelen was toen al in opkomst, met hypes als sportief wandelen en nordic walking. Ik zag overal commerciële kansen, maar wat dat betreft stond alles bij de bond nog in de kinderschoenen.”

De waarde van wandelen

KNBLO-NL ging in 2015 op in Koninklijke Wandelbond Nederland. Naast leden en aangesloten wandelorganisaties richt de organisatie zich sindsdien op alle wandelliefhebbers in ons land. Binnen die strategie speelt platform Wandel.nl een cruciale rol. Als manager Bedrijfsvoering gaf Janssen leiding aan de digitale transformatie die daarvoor nodig was. Als manager Marketing & Partnerships focuste hij vervolgens op continue groei, waardoor het platform ook steeds meer commerciële waarde kreeg.  

Wij zijn de autoriteit op het gebied van wandelen en dankzij ons platform kennen wij de wandelaar beter dan Google en Facebook”, zegt Janssen. “Dat moet ook, want wij zijn niet voor niets de grootste wandelorganisatie van Nederland. Ik ben er heilig van overtuigd dat wandelen goed is voor het fysieke, mentale en sociale welzijn van mensen en daarmee ook voor onze maatschappij. Daarom willen we wandelen samen met onze lidorganisaties en partners voor iedereen mogelijk maken. Omdat we weten wat al die verschillende wandelaars drijft, kunnen we ze ook heel gericht inspireren en helpen om met plezier op pad te gaan.

Maatschappelijk én commercieel gedreven

Naast platform Wandel.nl introduceerde KWbN onder leiding van Janssen meer nieuwe wandelinitiatieven. Avond4daagse – Home Edition en De Alternatieve Vierdaagse om wandelaars ook in coronatijd actief te houden. De Eneco Clean-Up Walk om iets terug te doen voor de natuur. En recent de Peuter- en Kleuter4daagse om ook de allerjongsten het plezier van bewegen te laten ervaren. 

“Dat is het mooie van mijn werk”, geeft Janssen aan, “dat het ook een maatschappelijke betekenis heeft. Gezondheid en zorg voor de natuur zijn actuele thema’s, die me na aan het hart liggen. Samen met onze lidorganisaties en partners kunnen we daar een steentje aan bijdragen. En dan is het voor mij altijd een mooie uitdaging om dat ook financieel rendabel te maken. Niet om er rijk van te worden; KWbN is een organisatie zonder winstoogmerk. Maar uiteindelijk willen we wel zelf onze broek kunnen ophouden en in wandelen blijven investeren.” 

Klaar voor de volgende stap

Janssen is trots op zijn benoeming tot directeur-bestuurder van KWbN. Dat gebeurde op voordracht van de Raad van Toezicht en met unanieme instemming van de Ledenraad. “Ik vind het een ongelooflijke eer dat zoveel mensen vertrouwen in me stellen. Ik ben zestien jaar lang meegegroeid met alle ontwikkelingen die de organisatie heeft doorgemaakt en heb daar ook zelf richting aan gegeven. Samen zetten we nu een volgende stap, want in potentie zijn we de grootste sportbond van Nederland. Met dank aan Paul Sanders, want die heeft me voor deze prachtige opdracht klaargestoomd.”