Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Ruim 300.000 kinderen houden hun Avond4daagse-route zwerfafvalvrij

De komende weken gaan ruim een half miljoen kinderen vier dagen op pad tijdens de Avond4daagse. Een oer-Hollandse traditie met elke dag een feestje! Na een succesvolle editie vorig jaar trekken KWbN en Supporter van Schoon opnieuw samen op om van dit wandelfeest ook een schoon feestje te maken. Deelnemers verzamelen onderweg hun afval in speciale afvalzakjes om zo zwerfafval te voorkomen. Ook scholen en ouders worden bij de actie betrokken.

Schone Avond4daagse zwerfafval

Paul Sanders, directeur KWbN: “De Avond4daagse is elke dag een feestje. Als de deelnemertjes onderweg hun afval verzamelen en zo de route schoon houden, is het ook na afloop nog voor iedereen een feest. Wij vinden dat we daar een verantwoordelijkheid in hebben. In de samenwerking met Supporter van Schoon laten we zien dat een schone omgeving niet alleen normaal is, maar ook leuk kan zijn.”

Geslaagde samenwerking

Vorig jaar deden 170 lokale organistoren van Avond4daagsen mee met de actie; dit jaar zijn dat er ruim 300. Dat is meer dan de helft van alle Avond4daagsen in Nederland. Meer dan 300.000 kinderen lopen dit jaar mee met een Schone Avond4daagse! Helene van Zutphen, directeur Stichting Nederland Schoon: “Het grote aantal deelnemende Schone Avond4daagsen laat zien dat het thema leeft in de maatschappij. Wij vinden het belangrijk om kinderen en hun ouders te laten ervaren dat het de normaalste zaak is dat je je eigen afval onderweg meeneemt of op de juiste plek weggooit Deze maanden is dat extra belangrijk, omdat veel gezinnen er weer op uit trekken.”  

Bewustwording

Het doel van de Schone Avond4daagse is kinderen én hun ouders bewust te maken van (zwerf)afval. De kinderen worden gestimuleerd hun eigen afval onderweg niet te laten vallen, maar juist te verzamelen. Daarvoor krijgen zij bij de start van de Avond4daagse afvalzakjes waar ze hun afval in mee kunnen nemen.

Ouders en scholen betrekken

Van Zutphen: “We betrekken heel bewust ouders en scholen bij de actie. Zo is er voor ouders een informatiefilmpje en een flyer met tips om afval al vooraf zoveel mogelijk te voorkomen. Voor scholen is er een speciale online afvalquiz. Daarbij strijden leerlingen in twee teams tegen elkaar en leren ze spelenderwijs meer over zwerfafval. Met het door 123ZING gecomponeerde Schone Avond4daagselied kunnen de kinderen zelf luidkeels laten horen dat ze Nederland schoon willen houden.”

Feestelijke start in Breda

Van 20 t/m 24 mei is de Week van de Avond4daagse. In deze week lopen ook de kinderen in de Bredase wijk Princenhage. Daar geeft  burgemeester Paul Depla dit jaar het startsein, want het is de 40e keer dat er hier wordt gelopen, een echte traditie dus. Breda Princenhage zet zich bovendien al jaren in voor een schoon wandelevenement. Dit jaar heeft Cato (10 jaar) van basisschool De Eerste Rith een extra missie tijdens de Avond4daagse: aandacht voor een schone route! Zij zet zich al enige tijd met eigen opschoonacties in voor een zwerfafvalvrij Breda. Zo wil zij anderen inspireren om een vuist te maken tegen (zwerf)afval.

Meer informatie

Meer over de Avond4daagse lees je op www.avond4daagse.nl. Er is een aparte pagina over de Schone Avond4daagse. Hier vind je een overzicht van de Avond4daagsen die eraan meedoen, maar ook de scholenquiz, het Schone Avond4daagselied, het informatiefilmpje en de flyer voor ouders.