Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Koninklijke Erepenning 11-Stedenwandeltocht

De Stichting Friese 11-Stedenwandeltochten bestaat 75 jaar. Ter ere van die gelegenheid ontving het bestuur op vrijdag 12 november een Koninklijke Erepenning uit handen van Sybrand van Haersma Buma, de burgemeester van Leeuwarden. De uitreiking van de penning en bijbehorende akte vond plaats tijdens een vrijwilligersbijeenkomst in IJlst.

Elfstedenwandeltocht Facebook

De 11-Stedenwandeltocht is één van de drie traditionele 11-Stedentochten. Die voor schaatsers vindt plaats als er voldoende ijs ligt; die voor fietsers en wandelaars elk jaar. De wandeltocht is 207 kilometer lang en voert deelnemers in vijf dagen tijd door de elf historische Friese steden.

De tocht vond voor het eerst plaats in augustus 1946, maar sinds 1950 altijd in de Hemelvaartsweek. Vanwege het coronavirus kon de tocht dit jaar niet doorgaan, maar van 24 t/m 28 mei 2022 staat de 74e editie gepland.

Respect en waardering

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat Koning Willem Alexander kan verlenen aan verenigingen, stichtingen of instellingen. De zilveren penning symboliseert zijn respect en waardering voor de bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Een onderscheiding om trots op te zijn, maar zoals het stichtingsbestuur liet weten: ‘Zonder alle eerdere besturen en alle vrijwilligers van vroeger en nu waren wij nooit zo oud geworden’. Daarom feliciteren wij iedereen die ooit bij de 11-Stedenwandeltocht was betrokken en er voor deelnemers elk jaar weer een prachtige belevenis van maakte.