Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

KWbN over bezuinigingen op sport en bewegen: ‘Nederlandse verenigingscultuur onder druk’

Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) uit zorgen over de voorgenomen bezuinigingen van het toekomstige kabinet op de sportsector, zoals beschreven in het hoofdlijnenakkoord. Zij staat dan ook volledig achter de open brief in het AD van NOC*NSF aan het kabinet. De brief is ondertekend door 70 (oud) topsporters en topcoaches.

Brief Oud Topsproters Den Haag 760 X 456

Belang breedtesport

KWbN wil het belang van de breedtesport voor Nederland benadrukken. Een jaarlijkse vermindering van 45 miljoen euro in de sportsector zal niet alleen een grote financiële impact hebben, maar ook leiden tot een verlies aan verbinding en toegankelijkheid. De unieke verenigings- en clubstructuur in Nederland speelt een cruciale rol in het bevorderen van vitaliteit en de verbinding tussen mensen. Bezuinigingen bedreigen deze structuur, waardoor veel mensen de kans verliezen om via wandelen fysiek en mentaal gezond te blijven.

Toegankelijkheid

Wandelen is de meest toegankelijke vorm van bewegen en essentieel voor een gezond en actief Nederland. Subsidies en geldstromen zijn noodzakelijk voor het onderhoud van wandelroutes en natuurgebieden, en om wandeltochten te kunnen organiseren. De verhoogde btw-tarieven en verminderde subsidies zullen het voor verenigingen en clubs moeilijker maken om activiteiten en evenementen te organiseren. Daarnaast staat de toegankelijkheid van de buitenruimte al langere tijd onder druk. KWbN pleit voor meer aandacht voor het gebruik van de buitenruimte en ondersteuning van natuurorganisaties. KWbN roept daarom het toekomstige kabinet op om de sport toegankelijk te houden voor alle Nederlanders, de belangrijke verenigings- en clubstructuur te beschermen en de natuur toegankelijk te houden.

Klik hier voor de Open brief van 70 (oud) topsporters en topcoaches.