Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

KWbN steunt oproep Natuurmonumenten aan politiek

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vragen honderden boswachters van Natuurmonumenten alle Nederlanders om de natuur beterschap te wensen. Samen met het publiek roepen zij de politiek zo op om de natuur beter te beschermen. KWbN herkent zich in de zorg over de stand van de natuur en steunt deze oproep dan ook van harte.

Boswachter Natuurmonumenten staat in donker bos met kale bomen

Natuur hoog in het vaandel

Het is onze missie zoveel mogelijk mensen te laten ervaren dat wandelen leidt tot een gezonder en gelukkiger leven. Buiten bewegen is daarbij essentieel. Wandelen in de natuur is niet alleen genieten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het een bewezen positief effect heeft op zowel de mentale als fysieke gezondheid. Als KWbN hebben wij daarom de natuur hoog in het vaandel staan. En we zijn ervan overtuigd dat we samen voor de natuur moeten zorgen. Alleen dan kunnen we er tot in de lengte der dagen van blijven genieten.

Krachten bundelen

Dat het niet goed gaat met de natuur is bekend. Honderden boswachters van Natuurmonumenten luidden onlangs de noodklok richting politiek. Er zijn al plannen en afspraken gemaakt om de natuur te versterken en beter te beschermen. Natuurmonumenten wil dat een volgend kabinet zich aan die afspraken houdt en deze ook echt uitvoert. Op 17 oktober 2023 publiceerden zij een manifest met daarin concrete acties voor natuurherstel, gericht aan het volgende kabinet. Ze ontvingen veel bijval. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat 86 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. Daarom bundelen boswachters en natuurliefhebbers de krachten. Zij maakten een video waarin ze iedereen aansporen om samen met hen in actie te komen. 

Actie

De natuur verdroogt, verarmt en verdwijnt in hoog tempo. Daarom vragen de boswachters en natuurliefhebbers aan alle Nederlanders om hun stem te laten horen, de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen de natuur beter te beschermen. Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen en gaat deze tijdens de coalitievorming aanbieden bij de nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur dringend behoefte heeft aan actie. 

Ecoloog Joep Crombag en boswachters Manita Brunekreef en Bart Zwiers van Natuurmonumenten tonen kaarten van de actie Beterschap!
Foto: Natuurmonumenten/Marten van Dijl
Boswachter Manita Brunekreef van Natuurmonumenten schrijft een kaart voor de actie Beterschap!
Foto: Natuurmonumenten/Marten van Dijl

Hoe de actie werkt

Via nm.nl/beterschap kunnen Nederlanders een digitale kaart sturen om de natuur beterschap te wensen en zo de politiek oproepen de natuur beter te beschermen. 

In de bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn gedrukte exemplaren beschikbaar. De kaarten zijn CO2-neutraal en met bio-inkt gedrukt op FSC Mix papier.

Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen voor de natuur en biedt deze, tijdens de coalitievorming, aan bij onze nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur behoefte heeft aan actie.