Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

KWbN zoekt lid Raad van Toezicht

Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) inspireert, ondersteunt, verbindt en behartigt de belangen van wandelend Nederland. Voor ons bestuurlijk toezicht zijn wij op zoek naar een:

Header | Platform individuele leden

lid van onze Raad van Toezicht.

Als onze nieuwe toezichthouder draag je actief bij aan de strategische koers, de continuïteit en de positionering van KWbN. Je beschikt onder meer over bestuurlijke kwaliteiten, actuele kennis van marketing en communicatie, ervaring met ondernemerschap en een relevant netwerk. Je deelt onze visie dat wandelen bijdraagt aan een gezonde, vitale samenleving en zet je daar met plezier en vol overtuiging voor in.   

Onze ambitie en overtuiging

Bij KWbN zijn we ervan overtuigd dat wandelen tot een gezonder en gelukkiger leven leidt. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen via wandelen in beweging brengen. Wandelen is laagdrempelig, duurzaam en veelzijdig en daarmee geschikt voor iedereen.

Ons besturingsmodel

Wij zijn een hybride organisatie, die zowel leden als wandelconsumenten bedient. De Ledenraad, de Raad van Toezicht en de directeur-bestuurder zijn samen verantwoordelijk voor onze strategische koers, inclusief de financiële kaders.

De Ledenraad is onze algemene vergadering. De 24 leden zijn gekozen door onze lidorganisaties en individuele leden. De Ledenraad benoemt de directeur-bestuurder en de leden van de Raad van Toezicht. De directeur-bestuurder geeft leiding aan de organisatie en is verantwoordelijk voor voorbereiding, coördinatie en uitvoering van strategie en beleid.

Onze Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van KWbN bestaat op dit moment uit vijf leden. Zij zijn belast met het toezicht op het bestuur, de algemene en de financiële zaken van KWBN. Voor de directeur-bestuurder heeft de raad een controlerende en adviserende functie en is zij tevens werkgever. De Raad van Toezicht ziet in het bijzonder toe op:

 • de continuïteit van KWBN;
 • de realisatie van de statutaire doelstellingen;
 • de uitvoering van de strategie;
 • de financiële verslaglegging;
 • interne risicobeheersing en controlesystemen;
 • naleving van wet- en regelgeving.

Functie-eisen

De toezichthouder die wij zoeken:

 • beschikt over aantoonbare bestuurlijke kwaliteiten op academisch werk- en denkniveau;
 • heeft uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden;
 • is bekend met het werken in en met (een) vrijwilligersorganisatie(s);
 • heeft actuele kennis van marketing en communicatie;
 • heeft ervaring met ondernemerschap;
 • heeft geen persoonlijke belang in de organisatie en/of functie;
 • is voldoende beschikbaar en flexibel in tijd;
 • kan een relevant en actueel netwerk aanwenden voor de positionering van KWbN als dé facilitator en belangenbehartiger van wandelend Nederland.

Onze toezichthouders ontvangen uitsluitend een onkostenvergoeding.

Procedure

Heb je interesse in deze functie, dan zien wij je schriftelijke reactie (CV en motivatie) graag uiterlijk vrijdag 15 april 2022 tegemoet via a.gertsen@kwbn.nl.

De selectiegesprekken vinden medio mei plaats. De selectiecommissie bestaat uit twee leden van de huidige Raad van Toezicht en een onafhankelijk voorzitter. De directeur-bestuurder heeft binnen de selectiecommissie een adviserende rol. De commissie doet een enkelvoudige voordracht aan de Ledenraad.

Voor verdere informatie over KWbN of deze vacature kun je telefonisch contact opnemen met onze directeur-bestuurder Paul Sanders, telefoonnummer: 06-10906413.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Organisatieprofiel

KWbN is een bij NOC*NSF aangesloten vereniging met 935 lidorganisaties en ruim 52.000 leden. We zijn groot geworden met de organisatie van wandeltochten en -evenementen, maar inmiddels actief op de veel bredere consumentenmarkt voor gezondheids-, recreatief en prestatief wandelen. Rechtstreeks en via onze programma’s en platforms bereiken we zo ruim 3 miljoen wandelaars per jaar.

We ontwikkelen onze producten en diensten op basis van (veranderende) vraag uit de markt. Dat doen we met en voor wandelaars, wandelaanbieders, maatschappelijke en zakelijke partners. We benaderen de markt vanuit ons corporate merk KWbN en (als eigenaar/initiatiefnemer daarvan) via ons platform Wandel.nl en de merken Avond4daagse, FitStap, Via Vierdaagse en 4Daagse.