Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Meer mogelijkheden voor georganiseerd wandelen

De coronamaatregelen voor de sport zijn met ingang van zaterdag 15 januari versoepeld. Daarmee is er weer alle ruimte voor wandeltraining en groepswandelingen. Ook wandeltochten zijn weer mogelijk, zij het op kleine schaal.

Header | Trainen in de 1 5 meter samenleving

Voor een overzicht van álle actuele maatregelen kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Onderstaand vind je de meest relevante voor de wandelpraktijk.   

  • Iedereen mag binnen en buiten sporten; daarbij geldt op sportlocaties en in de openbare ruimte geen beperking wat betreft groepsgrootte meer.
  • Alle binnen- en buitensportlocaties zijn open, inclusief kleedkamers, douches en toiletten; er is geen verplichte sluitingstijd meer.
  • Bij georganiseerd sporten in de openbare ruimte is 1,5 meter afstand verplicht; voor sportlocaties geldt een uitzondering als 1,5 meter afstand door de aard van de sport niet mogelijk is (bijv. bij team- en contactsporten, voor wandelen gaat dit niet op).    
  • Bij binnen- en buitensport mag geen publiek aanwezig zijn.
  • Voor alle binnensportlocaties én de binnenvoorzieningen van buitensportlocaties zijn een coronatoegangsbewijs (vanaf 18 jaar) en een mondkapje (vanaf 13 jaar, behalve tijdens het sporten) verplicht.
  • Alle horeca inclusief sportkantines blijft gesloten; afhalen is wel mogelijk.
  • Vergunningsplichtige evenementen zijn verboden.

Wandeltraining en wandelgroepen

Met deze maatregelen is er weer alle ruimte voor wandeltraining en wandelgroepen. KWbN adviseert om deelnemers in te delen in groepjes van maximaal 4 personen. Daarmee sluit je aan bij het algemene advies voor activiteiten buitenshuis. Dat advies geldt ook voor jou en je deelnemers buiten de training/wandeling om. Je kunt de verschillende groepjes wel gewoon centraal instructie geven, mits iedereen onderling 1,5 meter afstand houdt.

Wandeltochten

Ook kleinschalige wandeltochten zijn weer mogelijk. Voorwaarde is dat het wandelen centraal staat en dat de tocht niet de vorm van een evenement aanneemt. Dat wil zeggen: geen publiek, geen wedstrijd, geen optredens, geen feest, geen informatiemarkt of andere nevenactiviteiten. KWbN adviseert een beperkt aantal deelnemers, aan- en afmelden in de buitenlucht en inmiddels beproefde methoden als online voorinschrijving en starten in tijdsloten.

Voor een wandeltocht heb je altijd toestemming van de gemeente nodig. Neem bij voorkeur persoonlijk contact op en geef heel concreet aan welke maatregelen je treft. 

Coronaprotocollen

Richtlijnen en adviezen voor de organisatie van wandelactiviteiten vind je in onze protocollen ‘Wandeltraining en wandelgroepen’ en ‘Verantwoorde wandeltochten’. Op het kennisplein van kwbn.nl vind je de actuele versies.