Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Nieuwe regels, verantwoord organiseren

Sinds woensdag 14 oktober 22.00 uur gelden er in ons land aangescherpte maatregelen om het coronavirus weer onder controle te krijgen. Georganiseerd wandelen blijft mogelijk, maar brengt wel een aantal beperkingen en dus nieuwe uitdagingen met zich mee.

Coronavirus

Voor een overzicht van álle actuele maatregelen kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Voor zover het om nieuwe regels gaat, vind je onderstaand de meest relevante voor onze wandelpraktijk.  

  • Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen; kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee; voor mensen uit één huishouden geldt geen maximaal aantal.
  • Volwassenen (18 jaar en ouder) mogen alleen sporten op 1,5 meter afstand van elkaar en alleen individueel of in een groep van maximaal 4 personen, exclusief instructeur.
  • Binnen en buiten mogen meerdere groepen naast elkaar sporten, mits de groepen onderling minimaal 1,5 meter afstand houden, duidelijk afgebakend zijn en niet met elkaar mengen.
  • Voor binnensporten geldt in totaal een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte; voor buitensporten gelden geen maximale aantallen; daar zijn beschikbare oppervlakte in combinatie met voldoende afstand leidend.
  • Bij sportaccommodaties zijn sportkantines, kleedkamers en douches gesloten.
  • Alle horeca en overige eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. 
  • Evenementen zijn verboden.    

Uitdagingen

Of het nou om een wandeltraining, groepswandeling of wandeltocht gaat; met deze maatregelen kom je als organisator, trainer of begeleider voor een aantal nieuwe uitdagingen te staan. Relevante vragen zijn onder andere:

  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn deelnemers groepjes van maximaal 4 personen vormen?
  • Hoe houd ik die groepjes voldoende en duidelijk zichtbaar uit elkaar?
  • Hoe voorkom ik dat groepjes gaan mengen of samenklonteren, tijdens mijn activiteit, maar vooral ook bij aankomst en finish/vertrek?
  • Hoe vind ik een geschikte locatie, met genoeg ruimte om voor iedereen die tegelijk aanwezig is aan de vereiste onderlinge afstanden te voldoen?
  • Hoe regel ik voor mijn deelnemers toiletten, eten, drinken en rust met al die gesloten voorzieningen?

We weten inmiddels dat onze lidorganisaties, wandeltrainers en wandelbegeleiders dit soort vragen heel praktisch en inventief kunnen beantwoorden. Via onze wandelprotocollen doen we een aantal suggesties, maar we horen graag of er ook andere en betere mogelijkheden zijn. Heb je één of meer goede oplossingen? Laat het ons dan weten via:
opleidingen@kwbn.nl (voor wandeltraining en wandelgroepen) óf
evenementen@kwbn.nl (voor wandeltochten).

Houd het verantwoord

Met z’n allen willen we zoveel mogelijk Nederlanders in beweging brengen, nu meer dan ooit. Wandelen helpt mensen om fysiek en mentaal gezond te blijven, hun weerstand te vergroten en samen met anderen even lekker buiten de deur actief te zijn. Niks mooiers om dát voor wandelaars mogelijk te maken en met de nodige beperkingen mag en kan dat nog steeds.

Dat alles neemt de oorzaak en de ernst van de huidige situatie niet weg. Zeker in het geval van een wandeltocht is het verstandig om zoveel mogelijk lokaal te organiseren en het aantal deelnemers te beperken, in totaal en per startgroep. Wat verantwoord is, bepaal je bovenal zelf, maar bij de geringste twijfel doe je dat in overleg met de gemeente. Voor wandeltochten en grotere groepswandelingen is dat zelfs een absolute 'must'. Zorg er hoe dan ook voor dat je over voldoende mensen en middelen beschikt om alle noodzakelijke maatregelen uit te voeren en erop toe te zien dat iedereen zich aan de regels houdt.