Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes

UPDATE 20 NOVEMBER 2023 - De overheid wil het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten de komende drie jaar met 40% verminderen. Daarom gelden sinds 1 juli 2023 nieuwe regels voor het gebruik van zulke bekers en bakjes. Die regels zijn ook van toepassing op open evenementen, waaronder (grotere) wandeltochten en –evenementen waar eten en drinken aan toeschouwers/bezoekers wordt verkocht.

Header | Nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes

Voor organisatoren van open evenementen hebben de nieuwe regels twee gevolgen:

  1. je moet deelnemers/bezoekers laten betalen voor wegwerpbekers of –bakjes met plastic, én
  2. je moet deelnemers/bezoekers een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem aanbieden óf ze hun eigen beker/bakje/verpakking mee laten nemen (bring your own).

Let op: dit alles geldt alleen voor bekers en bakjes voor eenmalig gebruik, die plastic bevatten. De nieuwe regels gelden niet als je eten of drinken verstrekt in plasticvrije verpakkingen (hout of papier zonder toevoeging van plastic), in flexibele verpakkingen (zakjes, folies en wikkels) óf in herbruikbare verpakkingen (óók als die plastic bevatten).  

Meer weten over de nieuwe regels en voor welke situatie die gelden? Kijk dan op minderwegwerpplastic.nl onder Evenementen.

Regels voor overige wandeltochten vanaf 1 januari 2024

Via bovenstaande link vind je ook informatie over regels voor gesloten evenementen. Daarbij gaat het om evenementen waar sprake is van een omheining en/of gecontroleerde toegang. Dat laatste is bij alle wandeltochten en -evenementen het geval. Deelnemers kunnen immers alleen meedoen als zij zijn ingeschreven en een startbewijs hebben. 

Bij gesloten evenementen is wegwerpplastic vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. In plaats daarvan moet je met herbruikbare bekers en bakjes gaan werken. Zorg dat je oude voorraden wegwerpplastic voor 1 januari opmaakt en bereid je alvast voor op de nieuwe werkwijze. 

Regels voor clubhuizen vanaf 1 januari 2024

Heeft jouw organisatie een eigen clubhuis? Kijk dan op minderwegwerpplastic.nl ook alvast onder Sportclubs en –verenigingen. Met ingang van 1 januari 2024 zijn plastic wegwerpbekers en –bakjes daar namelijk niet meer toegestaan. Zorg er dus voor dat je oude voorraden nog dit jaar opmaakt. Vanaf 1 januari 2024 kies je dan voor een herbruikbaar alternatief (bijv. afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes) of voor bring your own (waarbij leden en bezoekers hun eigen beker of bidon kunnen meenemen).