Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Samen recreatieve wandeltochten mogelijk maken

De versoepelingen van de coronarichtlijnen maken weer meer mogelijk op sport- en recreatiegebied. Bij gemeenten blijkt er echter onduidelijkheid over de status van (wandel)tochten. Daarom bundelen we de krachten met NOC*NSF, Vereniging Sport & Gemeenten (VSG) en Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) om gemeentebesturen van de juiste informatie te voorzien.

Header | Samen recreatieve wandeltochten mogelijk maken

Sinds 5 juni 2021 zijn wandeltochten mogelijk met meerdere (start)groepen van maximaal 50 personen. Belangrijke voorwaarde is dat de tocht géén evenement is. Daarnaast moeten organisator en deelnemers zich uiteraard houden aan alle geldende coronamaatregelen en -protocollen.

Inventarisatie

Uit een inventarisatie die KWbN deed onder lidorganisaties blijkt dat niet alle gemeenten van bovenstaande op de hoogte zijn. Regelmatig gebeurt het dat gemeenten loketten gesloten houden of geen toestemming verlenen voor een wandeltocht omdat zij deze per definitie gelijkstellen aan evenementen: “evenementen mogen niet, dus tochten ook niet”.  

Recreatieve tocht is geen evenement 

KWbN, NTFU, VSG en NOC*NSF hebben daarom de handen ineengeslagen. Met de infographic “Samen recreatieve tochten mogelijk maken” maken we duidelijk wat kenmerken van recreatieve tochten zijn. Én tonen we hoe deze veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd.  

Verspreid onder gemeenten

De infographic is opgenomen in de UPDATE COVID-19 EN SPORT van 22 juni 2021. Deze nieuwsbrief van VSG is verzonden aan alle gemeentebesturen in Nederland. Met de oproep om snel met organisatoren in gesprek te gaan en recreatieve tochten weer mogelijk te maken. Bovendien geven we voor standaard recreatieve tochten een meldingsplicht in plaats van een vergunningsplicht in overweging. Niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst.