Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Samenwerking vergroot veiligheid Avond4daagse

Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN), initiatiefnemer van onder andere de Avond4Daagse, en Infoplaza, aanbieder van weer- en reisinformatie, slaan de handen ineen. Samen gaan zij deelnemers aan Avond4daagsen en andere wandeltochten en -activiteiten voorzien van weerinformatie op maat. Zo wil KWbN aangesloten wandelorganisaties faciliteren zodat zij de veiligheid van hun tocht verder kunnen vergroten.

Kinderen krijgen verkoeling door een sproeier tijdens de Avond4daagse
Foto: Infoplaza/Martin Herms

Veiligheid voorop

Het is hét gespreksonderwerp in ieder seizoen: het weer. En dan gaat het niet alleen om subjectieve voorkeuren, maar ook om feitelijke weersomstandigheden waar je rekening mee moet houden om veilig buiten te kunnen wandelen. Gijs Janssen, directeur-bestuurder KWbN, licht toe: “Mei en juni zijn de maanden waarin er van oudsher veel Avond4daagsen plaatsvinden. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat het in deze maanden flink heet is, onweert en soms ook stormt. Bij onze Avond4daagsen staat de veiligheid van de kinderen, en van de toeschouwers, altijd voorop. Dus adviseren wij de lokale organisatoren het weer nauwlettend in de gaten te houden en maatregelen te nemen, te waarschuwen of zelfs de tocht uit te stellen of af te gelasten als het weer het niet op een verantwoorde wijze toelaat. Zij moesten dan wel zelf op zoek naar actuele lokale weerinformatie.”

Online dashboard

Dankzij de samenwerking met Infoplaza (bekend van o.a. de weerapps Weeronline en Buienalarm) krijgen alle organisatoren nu de beschikking over een professioneel dashboard met realtime lokale weerinformatie. “Deze informatie is heel uitgebreid”, voegt Jaco van Wezel van Infoplaza toe. Zo zijn waarschuwingen omtrent temperatuur, wind, regen en de kans op onweer direct zichtbaar. Maar bijvoorbeeld ook de UV-straling is terug te vinden. Belangrijke informatie om ouders en kinderen te overtuigen van de noodzaak zich goed in te smeren, ook tijdens de Avond4daagse.” Voor de veiligheid van deelnemers vindt Infoplaza het belangrijk dat (wandel-)evenementen beschikken over de juiste en specifieke weerinformatie. Door de samenwerking met KWbN voorzien we in één klap heel veel betrokkenen van deze broodnodige weerinformatie.

Ook voor wandelaars

Naast toegang tot de weerdashboards kunnen Avond4daagse organisatoren met specifieke vragen terecht bij Infoplaza. “Verder gaan we via ons wandelplatform Wandel.nl ook wandelaars informeren over het weer tijdens hun specifieke tocht, route of andere wandelactiviteit”, vertelt Janssen. “En wandelaars kunnen ook met moopmoop, de nieuwste app van Infoplaza, het weer op hun specifieke wandelroute monitoren”, voegt Van Wezel toe.

Beleving

Janssen vervolgt: “Deze informatie kan belangrijk zijn voor de veiligheid van wandelaars. Maar het weer heeft ook wanneer er geen sprake is van extremen invloed op de beleving. Houd je niet van wandelen in de regen, dan weet je dat je op bepaalde momenten je tocht nog even uit moet stellen. Of, als je er minder last van hebt, dat je goede regenkleding aan moet doen. Uiteindelijk hopen we met de samenwerking met Infoplaza het plezier van wandelaars te vergroten en onze wandelorganisaties verder te ontzorgen. Wandelen is al de meest laagdrempelige vorm van bewegen, maar we willen het nóg toegankelijker maken. Dankzij de juiste informatie kun je altijd goed voorbereid op pad. En is eigenlijk (bijna) ieder weer wandelweer”, besluit Janssen lachend.