Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

KWbN maakt oversteek naar Texel

Texel is het grootste en meest veelzijdige eiland van Nederland. Jaarlijks trekt het Waddeneiland 1,2 miljoen toeristen. Texel beschikt over veel natuurschoon en is zeer de moeite waard om te ontdekken, maar het straatbeeld wordt steeds meer beïnvloed door toename van het aantal (gemotoriseerde) verkeersbewegingen. Om de natuur van Texel te sparen, rust voor de eilander te stimuleren én het genot van de toerist te vergroten, slaan Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en VVV Texel de handen ineen. Het najaar van 2022 staat in het teken van: Beleef Texel 100% (en duurzaam).

Vrouw staat in de duinen op Texel

Een derde van Texel gemist

Frank Spooren, directeur VVV Texel, vertelt: “Nergens vind je zo’n diverse natuur op zo’n kleine oppervlakte als op Texel. Een groot duingebied, uitgestrekte stranden, het wad en kwelders. Maar ook: gemengd loof- en dennenbos, heide, weide- en akkerbouwgebied met tuunwallen, schapenboeten en glooiend terrein en polders. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van onze Texel gasten het eiland bezoekt om te genieten van de natuur en/of om actief bezig te zijn. Met name wandelen is een veel gebezigde activiteit. Aan de andere kant merken we ook dat toeristen vaak de auto pakken om het eiland te verkennen. Maar wist je dat 30% van Texel alleen te voet te bereiken is? Kortom: wie niet wandelt, mist 30% van wat het eiland te bieden heeft.”

Motiveren

Een gemiste kans, vindt ook Paul Sanders, directeur-bestuurder van KWbN. “We willen zoveel mogelijk mensen aan het wandelen krijgen, omdat wij ervan overtuigd zijn en het bewezen is dat het leidt tot een gelukkiger en gezonder leven. Een manier om dat voor elkaar te krijgen, is mensen te inspireren. Toen we hoorden dat toeristen Texel vaak per auto verkennen én dat een groot deel van het eiland niet eens per auto bereikbaar is, zagen we daar een grote kans. Samen met VVV Texel gaan we onze achterban motiveren het schitterende eiland wandelend te ontdekken.”

Uitdagen

Frank Spooren vervolgt: “Samen met KWbN ontwikkelen we diverse campagnes om toeristen te verleiden Texel te bezoeken, de auto te laten staan en te voet op pad te gaan. Met onder andere een steeds groter wordende collectie wandelroutes, onze uitgebreide kennis aan eilandinspiratie en met behulp van digitale challenges in de app Wandel.nl van KWbN, dagen we de toeristen uit Texel wandelend voor 100% te beleven. Texel, daar wandel je meer!”

Texel al direct beleven? Bekijk de video.