Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Verdere versoepeling voor de sport

Het kabinet heeft woensdagavond 6 mei bekend gemaakt dat de coronamaatregelen verder worden versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat vanaf maandag 11 mei ook iedereen boven de 18 weer buiten in groepen mag sporten. Voorwaarde is dat het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden. Onder strikte voorwaarden mocht de jeugd vanaf 29 april al weer gezamenlijk trainen in de buitenlucht.

Wat de versoepeling per 11 mei exact inhoudt voor sporters en sportclubs (verenigingen, stichtingen en sportbedrijven) is op dit moment nog niet bekend. NOC*NSF werkt dit samen met sportbonden en overige sportinstanties uit in een landelijk sportprotocol. Daarbij gaat het om een aanpassing van het al bestaande ‘Sportprotocol verantwoord sporten kinderen t/m 12 jaar en jeugd 13 t/m 18 jaar’

Afbeelding 1 | vrouw met veiligheidshesje bij Corona teksten

Sportprotocol 8 mei bekend

Het landelijke sportprotocol wordt donderdagmiddag 7 mei doorgestuurd naar het ministerie van VWS en het RIVM. Na goedkeuring wordt het dan waarschijnlijk op vrijdag 8 mei – aan het eind van de middag - verspreid onder alle sportbonden en gemeenten in Nederland. Het verschijnt dan ook op de website van NOC*NSF.

Het landelijke sportprotocol is leidend voor iedereen die binnen de Nederlandse sport actief is. Iedereen moet zich eraan houden en daarop wordt gecontroleerd door gemeenten. Afgeleid van het landelijke sportprotocol ontwikkelen sportbonden eigen sportspecifieke protocollen. Daarin staan extra richtlijnen, adviezen en tips om de eigen sport in de 1,5 samenleving veilig en verantwoord plaats te laten vinden. 

Ontwikkeling wandelprotocollen

Voor het opstellen van specifieke wandelprotocollen heeft KWbN twee werkgroepen geformeerd. Beide groepen bestaan uit bondsmedewerkers en vertegenwoordigers uit de wandelpraktijk. Eén werkgroep buigt zich over de praktische uitwerking van het landelijke sportprotocol voor wandeltraining, wandel- en opleidingsgroepen; de ander over die voor de organisatie van wandelevenementen en Avond4daagsen.

Naast het opstellen van wandelprotocollen hebben de werkgroepen tot taak om alternatieve ideeën en goede praktijkvoorbeelden te verzamelen. Resultaten worden gedeeld met alle lidorganisaties van KWbN, wandeltrainers en -begeleiders, opleiders en overige relevante doelgroepen. 

Werkgroep Wandeltraining en wandelgroepen

- Don Braad, hoofdtrainer Sportief Wandelgroep Zoetermeer + opleider KWbN
- José Mesman, hoofdtrainers Leidse Roadrunnersclub
- Ans Rensen, eigenaar en hoofdtrainer 2Walk
- Karelien Steenbruggen-Raben, lid Wipstrikkwartier
- Diana van Tilburg, KWbN Opleidingen
- Mette van der Ven, hoofdtrainer SportAction + opleider KWbN
- Eric Voet, KWbN Opleidingen en FitStap

Werkgroep Wandeltochten en Avond4daagsen

- Ben Bloemink, tochtcoördinator Friesland, lid FLAL en WIK
- Bert Huibers, Platform Individuele leden en kwaliteitsadviseur
- Chris de Bont, voorzitter Stichtig Sallandse Wandelvierdaagse
- Johan Broesder, voorzitter Stichting 40Mijl
- Coen Hofstee, voorzitter Avond4daagse Eelde/Paterswolde
- Miranda Janssen, coördinator KWbN Verenigingsondersteuning
- Nelleke Naaktgeboren, communicatieadviseur KWbN
- Barbera Verheul, lid RWV en individueel lid
- Joop Wesseling, voorzitter OLAT en Avond4daagse Nijmegen