Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Wandelen meest beoefende sport in 2020

Uit het onderzoek ‘Zo sport Nederland’ van NOC*NSF blijkt dat wandelen de meest beoefende sport van Nederland is in 2020. Wandelen was al jaren aan een opmars bezig en stond in 2019 al op een tweede plaats. De sport groeide van ca. 2,5 naar ca. 3,3 miljoen beoefenaars.

netwerkwandelen Hart van Brabant

Uit het onderzoek blijkt dat wandelen het meest populair is in de leeftijdscategorie 45-64 jaar. 27% uit die groep wandelt wekelijks. In de leeftijdsgroep van 65+ is de frequentie van wandelen het hoogst. Zij trekken gemiddeld 14,2 keer per maand de wandelschoenen aan.

Ook is in het onderzoek terug te lezen wat de effecten van corona en de bijbehorende maatregelen waren op de sportdeelname. In 2020 wordt 43% van de sporten alleen en ongeorganiseerd gedaan. Een stijging van 7% ten opzichte van 2019. Sinds de eerste lockdown in maart 2020 steeg het alleen en ongeorganiseerd sporten flink. Maar ook hierna bleef het ongeorganiseerd sporten voor velen de meest beoefende manier van sporten.

NOC*NSF deed ook onderzoek onder niet-sporters. Zij noemen wandelen als tweede potentiële sport om mee te gaan starten (na fitness).

Download onderzoeksrapport