Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Wandelen meest gegroeide sport in Nederland

Wandelen neemt de tweede plaats in van de meest beoefende sporten in Nederland, achter fitness. Onder vrouwen is het zelfs de meest populaire sport. Dit blijkt uit het vijfjaarlijkse onderzoek naar trends en ontwikkelingen in sportdeelname door NOC*NSF. Bijna 2,5 miljoen Nederlanders beoefenden in 2018 de wandelsport. Dit waren er in 2013 nog 1,7 miljoen. Hiermee is wandelen de meest gegroeide sport in Nederland.

Wandelen Wandelen Meest Gegroeide Sport In Nederland

Uit het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ blijkt verder dat steeds meer Nederlanders sporten. Er is met name een sterke groei onder sportende ouderen. Naast het feit dat mensen meer sporten, sporten ze ook vaker.

Verenigingsverband

De helft van de Nederlanders sport samen. 14% van de sporters geeft aan alleen te sporten. Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal sporters buiten verenigingsverband toeneemt. Het aantal leden en lidmaatschappen van een sportbond neemt ook licht af. 

Wandelen populairste sport vrouwen

Over het algemeen blijkt uit 'Zo sport Nederland' dat mannen en vrouwen ongeveer evenveel sporten. Wandelen wordt echter meer door vrouwen (1.315.000) dan door mannen (1.032.000) beoefend. Onder vrouwen neemt wandelen daarmee de nr. 1 positie van meest beoefende sport in. Wat verder opvalt, is dat mannen over het algemeen meer in verenigingsverband wandelen. Bij vrouwen staat echter Koninklijke Wandel Bond Nederland in de top-10 van sportbonden, bij mannen niet.

Data

De conclusies uit het onderzoek zijn voor een groot deel gebaseerd op leden- en lidmaatschapscijfers van sportbonden aangesloten bij NOC*NSF en de maandelijkse Sportdeelname Index uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF. 

Zo sport Nederland

Meer weten? De belangrijkste conclusies verwerkte NOC*NSF in onderstaande animatie: