Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Wandeltochten voorlopig niet mogelijk

(UPDATE 19 DECEMBER) Ter bestrijding van het coronavirus verkeert Nederland sinds dinsdag 15 december in een strenge lockdown. Deze lockdown duurt in elk geval tot en met maandag 18 januari 2021. Wandelen mag in deze periode gelukkig nog wel, maar wandeltochten zijn praktisch onmogelijk en ook niet verantwoord. Wandeltraining blijft onder strikte voorwaarden wél mogelijk.

Lopende wandelschoenen en benen

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt in rap tempo toe en daarmee ook de druk op de zorg. Een strenge lockdown is noodzakelijk om het aantal contacten tussen mensen tot een minimum te beperken. Musea, pretparken, dierentuinen, theaters, bioscopen, scholen, horeca en heel veel winkels blijven gesloten. Daarnaast roept het kabinet alle Nederlanders op om zoveel mogelijk thuis te blijven (ook voor werk, ook tijdens de feestdagen) en alleen te reizen als dat echt niet anders kan.

Sporten tijdens de lockdown

Ook alle binnensportaccommodaties en zwembaden zijn tijdens de strenge lockdown gesloten. Sporten mag alleen buiten. Jongeren tot 18 jaar mogen dat nog steeds in teamverband, maar volwassenen alleen individueel of met z'n tweeën. Tweetallen moeten onderling 1,5 meter afstand houden, tenzij zij op hetzelfde adres wonen.  

Trainen met meerdere groepjes van 2 volwassenen blijft toegestaan. Voorwaarde is dat de groepjes ruim afstand van elkaar houden (ons advies is minimaal 5 meter) en dat zij niet met elkaar mengen of van samenstelling wisselen. De groepjes mogen niet centraal  worden aangestuurd, want groepslessen zijn verboden. Om toch instructies te kunnen geven, mag een trainer/begeleider wel van groepje naar groepje lopen. Uiteraard moet de trainer/begeleider daarbij 1,5 meter afstand tot elk groepje houden. Het is ook mogelijk om elk groepje een eigen trainer/coach toe te wijzen. 

Georganiseerd wandelen tijdens de lockdown

Met alle huidige maatregelen zijn reguliere wandeltochten praktisch onmogelijk en ook niet verantwoord. KWbN adviseert dan ook dringend om die t/m 18 januari 2021 af te gelasten. Uiteraard kun je je leden en overige wandelaars wel zelfstandig op pad blijven sturen. Dat kan o.a. door wandelroutes beschikbaar te stellen, een individuele speur- of puzzeltocht te ontwerpen of door een digitale/virtuele wandeltocht te organiseren. Wat je ook organiseert, zorg ervoor dat wandelaars er in hun eigen omgeving en verspreid over een langere periode aan mee kunnen doen. Zo blijven reisbewegingen beperkt en voorkom je ongewenste drukte.  

Reguliere wandeltraining blijft mogelijk, maar brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Om het algemeen verantwoord en voor trainers/coaches behapbaar te houden, adviseert KWbN om met maximaal 12 deelnemers te trainen. Daarbij is het verstandig om de deelnemers vooraf online instructie te geven, zodat zij tijdens de training zelfstandig aan de slag kunnen. Ben je als trainer/coach alleen, dan is het advies om niet tussen alle groepjes heen en weer te gaan 'hoppen'. Vestig je aandacht per training op 2, eventueel 3 groepjes en houd voor jezelf bij welke groepjes voor instructie aan de beurt zijn geweest.   

Meer informatie  

Rijksoverheid:  Alle maatregelen tijdens de lockdown
NOC*NSF: Reactie op maatregelen voor de sport