Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

Wat te doen met het coronavirus?

(UPDATE 10 MAART 2020) Organiseer je een wandelevenement of ga je wandelen in het buitenland? Dan vraag je je wellicht af of je maatregelen moet treffen in verband met het nieuwe coronavirus. De belangrijkste raad die we je kunnen geven: volg voor de situatie in Nederland de adviezen van het RIVM en voor het buitenland de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de regio Wuhan in China is in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus gestart, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Sindsdien is het virus in wisselende mate ook in andere landen opgedoken. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Symptomen van deze ziekte zijn koorts (hoger dan 38 graden) en luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid.

Wat Moeten We Met Het Coronavirus V8409

Wandelevenementen in Nederland

Voor Nederland beschikt het RlVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) over alle informatie over het coronavirus. Het instituut houdt de verspreiding van het virus nauwgezet in de gaten en geeft voorlichting over de situatie, de aanpak en de (voorzorgs)maatregelen in ons land. Voor actuele informatie en de antwoorden op heel veel vragen kun je dan ook het beste terecht op de website van het RIVM.

Hygiënemaatregelen

In Nederland zijn inmiddels enkele honderden gevallen van besmetting bekend. Het RIVM adviseert organisatoren, deelnemers en bezoekers van evenementen om de standaardmaatregelen te hanteren voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen. 

Raadpleeg je GGD

Op dit moment zijn er geen adviezen om evenementen te mijden, af te gelasten of aan te passen, behalve in de provincie Noord-Brabant (zie verderop). Voor specifiek advies op lokaal niveau kun je het beste contact opnemen met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Daar waar de lokale, regionale of landelijk overheid het van belang vindt om maatregelen te treffen om verdere verspreiding te voorkomen of te vertragen, zullen zij dat doen en bekend maken. Als evenementorganisator moet je die maatregelen en aanwijzingen opvolgen. Het RIVM en de GGD’s zijn bij dit alles leidend. 

Als een bezoeker van een evenement in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied gezondheidsklachten krijgt (zie de eerder genoemde symptomen), moet hij of zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Situatie Noord-Brabant
In de provincie Noord-Brabant hebben de veiligheidsregio's op 10 maart opgeroepen tot zeven dagen 'sociale onthouding'. Evenementen met meer dan 1.000 deelnemers zijn in die periode verboden. Organisatoren van samenkomsten met minder deelnemers is gevraagd om afgelasting te overwegen. Gezien de ernst van de situatie adviseert NOC*NSF om aan deze oproep gehoor te geven en alle sport- en dus ook wandelevenementen voor komend weekend af te gelasten. 

Wandelevenementen in het buitenland

Voor de deelname aan wandelevenementen in het buitenland gelden dezelfde adviezen als voor reizen om andere redenen, zoals voor werk of vakantie. Over wel of niet deelnemen valt geen algemeen advies te geven. Dat hangt helemaal af van de actuele en specifieke situatie. In de praktijk blijkt overigens dat evenementen in gesloten of hoog risicogebieden vaak al door de organisator of overheden zijn afgelast of verplaatst. NOC*NSF raadt het volgende aan als het om deelname aan sportevenementen in het buitenland gaat:

  • Volg nauwgezet de berichtgeving van de organisatie van het evenement.
  • Volg de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse zaken voor het land en de regio waar je naartoe wilt:
    - Reisadviezen via de website van het ministerie.
    - Reisadviezen via de Reisapp van Buitenlandse Zaken (als je het land van je bestemming favoriet maakt, ontvang je een pushbericht als het reisadvies voor dat land verandert).
    - Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • Registreer je bij de Nederlandse ambassade als bezoeker van het land waar het evenement plaatsvindt. Dat kan via de Reisapp van Buitenlandse Zaken.
  • Ga je met een groep wandelaars op pad, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in het land van het evenement en laat hen weten dat je met een groep meedoet aan het evenement.
  • Hou er rekening mee dat de situatie tijdens het evenement kan veranderen.
  • Houd in het buitenland de contactgegevens van je eigen huisarts en reisverzekering bij de hand.
  • Volg de aanwijzingen van het RIVM voor terugkeer uit risicogebied. Ook de Reisapp van Buitenlandse Zaken geeft daar informatie over.

Het merendeel van deze adviezen geldt uiteraard ook als je op eigen houtje in het buitenland wilt gaan wandelen.