Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Nieuws

WBTR en andere nieuwe wetgeving per 1 en 3 juli

Op 1 en 3 juli 2021 is landelijk nieuwe wetgeving van kracht geworden. Voor KWbN-lidorganisaties hebben we belangrijke informatie daarover op een rijtje gezet. Ons dringende advies is om deze informatie goed door te nemen en na te gaan of de nieuwe wetgeving ook voor jouw organisatie van toepassing is.

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Is jouw organisatie een vereniging of een stichting? Dan moet je sinds 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet stelt strengere eisen aan het bestuurswerk en dat heeft ook gevolgen voor de aansprakelijkheid van bestuursleden. 

Heb je nog niets voor de WBTR geregeld of vastgelegd? Dan raden we je dringend aan om dat zo snel mogelijk te doen! Als KWbN-lidorganisatie kun je daarbij met 60% korting gebruik maken van het online Stappenplan WBTR van IVBB. Meer informatie over de wet en het stappenplan lees je in deze mail van 11 maart 2021. 

In verband met de WBTR krijgen we regelmatig de vraag of de collectieve verzekeringen van KWbN ook bestuurdersaansprakelijkheid dekken. Dit is NIET het geval. Wil je een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, dan moet je dat zelf doen. 

Plastic statiegeldfles

Statiegeld, rookruimtes en alcohol

Heeft jouw wandelvereniging een eigen accommodatie? Dan moet je rekening houden met nog een aantal andere wetswijzigingen die op 1 juli 2021 zijn ingegaan. Het betreft:

  • de sluiting van rookruimtes in openbare gebouwen;
  • strafbaarheid van wederverstrekking van alcohol;
  • invoering statiegeld op plastic flesjes onder 1 liter (15 cent).

Wat deze wetswijzigingen voor sportverenigingen inhouden, lees je op de website van NOC*NSF.

Let op: heeft jouw wandelvereniging 200 of meer leden? Dan kun je je vrijwillig aanmelden als innamepunt voor plastic statiegeldflesjes. De opbrengst van de ingezamelde flesjes kun je gebruiken voor je vereniging of een goed doel. Aanmelden kan nog t/m 14 juli 2021. Hoe het werkt, lees je hier.

Plastic wegwerpartikelen

3 juli: verbod op plastic wegwerpartikelen

Vanaf 3 juli 2021 is het verboden om kunststof of bioplastic producten voor eenmalig gebruik te verstrekken. Daarbij gaat het o.a. om borden, bestek, rietjes en roerstaafjes. Ook bekers + houders van EPS-schuim zijn niet langer toegestaan. Meer over deze nieuwe wetgeving lees je op de website van de Rijksoverheid.

Maakt jouw organisatie voor kantine of tochtlocaties gebruik van plastic wegwerpartikelen? Dan mag je oude voorraad nog opmaken, maar moet je snel op zoek naar alternatieven. Vraag jezelf ten behoeve van het milieu eerst altijd af of je een product wel echt nodig hebt. Is dat het geval, ga dan voor een herbruikbaar of goed recyclebaar product. Suggesties daarvoor vind je in deze infographic van Koninklijke Horeca Nederland.