Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Gezonde sportevenementen: hoe pak je dat aan?

Een gezondere sportomgeving krijgt steeds meer aandacht en sportevenementen spelen hierbij een belangrijke rol. De Avond4daagse is een mooi evenement om de positieve boodschap van een gezonde leefstijl te stimuleren.

Gezonde snacks
Foto: Sharon Willems

Een effectieve aanpak voor een gezonder sportevenement begint bij de start van de organisatie. In de voorbereiding denk je als organisatie na over de volgende vragen:

  • Wat is het aanbod van eten en drinken dat tijdens het evenement wordt aangeboden? En wanneer wordt dit aangeboden?
  • Wie zijn al betrokken als sponsoren of welke sponsoren wil je benaderen?
  • Wanneer de sponsoring wordt gedaan door bedrijven uit de foodsector zijn deze bedrijven te associëren met producten uit de Schijf van Vijf en stimuleren zij de gezonde keuze?

Betrek sponsoren

Heb je de antwoorden op deze vragen goed in kaart gebracht? Bekijk dan met je organisatie welke stappen je nog moet zetten om een gezonder voedingsaanbod mogelijk te maken. Bespreek met de sponsoren de mogelijkheden voor een gezondere Avond4daagse en laat ze hierin meedenken. Bedenk samen wat een alternatief kan zijn voor bijvoorbeeld pakjes sap of een snoepketting. Met elkaar kom je vaak op creatieve ideeën. Hierbij kun je denken aan de lokale groenteboer die fruit wil sponsoren. Of de supermarkt met flesjes water.

Daag ook anderen uit

Laat als organisator weten dat je voor een gezondere Avond4daagse gaat en daag andere betrokkenen en ouders uit om je daarbij te helpen. Een gezondere Avond4daagse leent zich goed voor een educatieve activiteit of leuke les over een gezondere leefstijl. Vindt de Avond4daagse plaats in een JOGG-gemeente? Betrek dan ook de lokale JOGG-regisseur bij je plannen. Hij of zij kan je helpen met ideeën, heeft contact met het lokale netwerk en kan helpen om over je initiatief te communiceren. Zo creëer je een breed draagvlak voor je gezondere Avond4daagse.