Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Lid worden

Meer informatie over hoe je als organisatie lid kunt worden bij KWbN

Opleidingsdagwb5 Dekwakel Sophietheunissen 2024

Hoe word je lid als organisatie bij KWbN?

Wandelaanbieders kunnen met verschillende juridische entiteiten lid worden bij KWbN. Soms is dat een buurtvereniging, soms is dat een sportvereniging of er wordt een hele nieuwe vereniging of stichting opgericht. Wat al deze organisaties gemeen hebben, is dat zij worden geleid door een bestuur. Zo’n bestuur bestaat in de regel minimaal uit een voorzitter, secretaris en penningmeester.

Rechtsbevoegdheid

In verband met aansprakelijkheid van bestuursleden, is het van belang dat een organisatie de juiste juridische entiteit heeft. KWbN accepteert daarom alleen organisaties die een stichting zijn óf een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. Beide hebben statuten die door een notaris zijn gepasseerd.

In de statuten staat altijd een artikel over het doel van de organisatie. Hierin moet je in elk geval opnemen dat de rechtspersoon een (wandel)evenement organiseert. Dat geldt ook als het evenement is ondergebracht bij een rechtspersoon die in feite niets met de organisatie van het (wandel)evenement te maken heeft, zoals een buurt-, muziek- of voetbalvereniging.

Heeft jouw organisatie nog geen rechtsbevoegdheid? Dan kan KWbN ervoor zorgen dat er een stichting of vereniging wordt opgericht en dat die wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zelf hoef je alleen een aantal formulieren in te vullen en de handtekeningen van de oprichters bij een lokale notaris te laten legaliseren. Uiteraard brengt KWbN wel de notariskosten bij je in rekening. Op verzoek stellen we de facturering uit tot na het eerste evenement of accepteren we een gespreide betaling.

De kosten voor legalisering van handtekeningen voldoe je bij de lokale notaris; van de Kamer van Koophandel krijg je een betaalverzoek voor de inschrijfkosten.
Conform de statuten van KWbN moet je tenminste het dagelijks bestuur (voorzitter, secretaris en penningmeester) bij KWbN laten registreren.

Advies
Wil je graag advies over welke entiteit het meest geschikt is voor de oprichting van jouw organisatie, kun je contact opnemen met onze adviseur rechtspersoonlijkheid via rechtspersoonlijkheid@kwbn.nl. 

Kosten

Wandelaanbieders kunnen kiezen uit 3 verschillende lidmaatschapsvormen. Die sluiten zoveel mogelijk aan bij hun kernactiviteiten en bieden elke organisatie extra keuzemogelijkheden. Daarnaast introduceren we het Bondgenootschap voor de verdere ontwikkeling van het Nederlandse wandelen.

Prijzen per bindingsvorm

Contact opnemen met rechtspersoonlijkheid