Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Wandelmogelijkheden

Mede dankzij KWbN zijn er in Nederland volop mogelijkheden om te wandelen. Van wandelpaden en wandelroutes om zelfstandig op pad te gaan, tot georganiseerde wandeltochten en allerlei vormen van wandelen onder deskundige begeleiding.

Wandelpad met bruggetje bij weiland met gele bloemen

Zelfstandig op pad

Overal in Nederland vind je wandelpaden, ook bij jou in de buurt. Je kunt er dus op elk moment van de dag op uit. Gewoon op de bonnefooi, aan de hand van een (wandel)kaart of door een uitgezette wandelroute te lopen. 

 

Paaltje met markering Pieterpad

Wandelroutes

Wandelroutes worden uitgezet door mensen die daar verstand van hebben en die een gebied op hun duimpje kennen. Zo ben je verzekerd van een veilige route en kom je op de mooiste plekjes. Wandelroutes variëren in lengte van 2 tot honderden kilometers. Ze zijn gemarkeerd met paaltjes, schildjes, stickers of verf.

Wandelroutes staan beschreven in papieren wandelgidsen, maar er zijn er ook heel veel beschikbaar via internet en app's voor je smartphone of tablet. Naast een routebeschrijving bieden die in veel gevallen een GPS-track en informatie over bezienswaardigheden en voorzieningen onderweg. 

Ontdek de mooiste wandelroutes !

Samen met anderen

Onder de vlag van KWbN vinden er in ons land jaarlijks honderden wandeltochten en -evenementen plaats. Die bieden je niet alleen unieke wandelroutes, maar ook catering, sanitaire voorzieningen, ehbo én de mogelijkheid om andere wandelaars te ontmoeten. 

Wandeltochten en -evenementen

De variatie aan wandeltochten is groot: van kleine, fijne natuurtochten tot wandelevenementen met duizenden deelnemers. Bij allemaal gaat het om wandelen door een aantrekkelijke omgeving, maar vaak valt er meer te beleven. Denk aan muzikale optredens, het proeven van streekproducten, een historisch thema of lichtspektakels tijdens een avondtocht.

Er zijn zowel eendaagse als meerdaagse wandeltochten en -evenementen. Daar kun je kiezen uit verschillende afstanden, variërend van 5 t/m 60 kilometer. Zo komen zowel recreatieve, als sportieve en echte prestatiewandelaars aan hun trekken en kunnen ook kinderen meedoen.

Zoek je tocht in de Wandelagenda
Wandelaars Exodus Wandeltocht 2022
Kwbn 8509 LDW 1600

Extra sportief: lange afstandstochten

Hou je van een sportieve uitdaging? Ga dan voor een lange afstandstocht. Zulke tochten zijn minimaal 59 kilometer lang. De bekendste zijn de Kennedymarsen (80 kilometer binnen 20 uur); Long Distance Walks (minimaal 105 kilometer binnen 24 uur) vormen de grootste uitdaging. Kennedy Walkers en Long Distance Walkers kennen elk hun eigen beloningssysteem en een landelijke ranglijst. 

Meer over lange afstandstochten

Onder verantwoorde begeleiding

Wandelen is populair en steeds meer mensen zijn daarbij op zoek naar professionele begeleiding. In heel Nederland vind je door KWbN opgeleide wandeltrainers en FitStap-coaches. Die helpen je om op een leuke en verantwoorde manier je eigen wandeldoel te behalen. 

Wandeltrainer Bart Putman op pad met een FitStap-groep

Wandelen onder begeleiding van een deskundige wandeltrainer of -coach is ideaal als je:

  • met wandelen wil beginnen;
  • je wandeltechniek en wandelhouding wil verbeteren;
  • kennis wil maken met nieuwe wandelvormen, zoals sportief wandelen, nordic walking of GPS-wandelen;
  • jezelf verantwoord wil voorbereiden op een meerdaags wandelevenement of het lopen van lange(re) afstanden;
  • chronisch ziek bent of een beperking hebt, maar toch in beweging wil blijven;
  • wil afvallen en/of aan een gezondere leefstijl wil werken;
  • samen met anderen wil trainen of wandelen.

Een goede wandeltrainer of -coach houdt rekening met je wensen en mogelijkheden, zorgt voor een gevarieerde en verantwoorde training, helpt je om je specifieke doel te bereiken en voorziet je van allerlei nuttige tips. Bovenal weet een goede wandeltrainer zijn of haar eigen wandelplezier op je over te brengen.

Door KWbN opgeleide wandeltrainers en FitStap-coaches vind je bij wandelverenigingen, wandelsportcentra en zelfstandige wandelgroepen.