Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Wandelmogelijkheden

Mede dankzij KWbN zijn er in Nederland volop mogelijkheden om te wandelen. Van wandelpaden en wandelroutes om zelfstandig op pad te gaan, tot georganiseerde wandeltochten en allerlei vormen van wandelen onder deskundige begeleiding.

Wandelpad met bruggetje bij weiland met gele bloemen

Op eigen houtje

Overal in Nederland vind je wandelpaden, ook bij jou in de buurt. Je kunt er dus op elk moment van de dag op uit. Gewoon op de bonnefooi, aan de hand van een (wandel)kaart of door een speciale wandelroute te lopen. 

 

Paaltje met markering Pieterpad

Wandelroutes

Wandelroutes worden uitgezet door mensen die daar verstand van hebben en die een gebied op hun duimpje kennen. Zo ben je verzekerd van een veilige route en kom je op de mooiste plekjes. Wandelroutes variëren in lengte van 2 tot honderden kilometers. Ze zijn gemarkeerd met paaltjes, schildjes, stickers of verf.

Wandelroutes staan beschreven in papieren wandelgidsen, maar er zijn er ook heel veel beschikbaar via internet en app's voor je smartphone of tablet. Naast een routebeschrijving bieden die in veel gevallen een GPS-track en informatie over bezienswaardigheden en voorzieningen onderweg. 

Wandelroutes

Meedoen aan georganiseerde wandeltochten en -evenementen

Onder de vlag van KWbN vinden er in ons land jaarlijks honderden wandeltochten en -evenementen plaats. Die bieden je niet alleen unieke wandelroutes, maar ook catering, sanitaire voorzieningen, ehbo én de mogelijkheid om andere wandelaars te ontmoeten.

Bij veel wandeltochten en -evenementen gaat het om wandelen door een aantrekkelijke omgeving, maar soms valt er ook meer te beleven. Denk aan muzikale optredens, het proeven van streekproducten, een historisch thema of lichtspektakels tijdens een avondtocht.

Er zijn zowel eendaagse als meerdaagse wandeltochten en -evenementen. Daar kun je kiezen uit verschillende afstanden, variërend van 5 t/m 50 kilometer. Zo komen zowel recreatieve, als sportieve en echte prestatiewandelaars aan hun trekken en kunnen ook kinderen meedoen.

Een aparte categorie is die van de lange afstandstochten. Zulke tochten zijn minimaal 60 kilometer lang. Hieronder vallen ook de Kennedymarsen (80 km binnen 20 uur) en de Long Distance Walks (+ 110 km). 

wandelagenda
Wandelaars Rode Kruis Bloesemtocht 2017

Wandelen onder verantwoorde begeleiding

Wandelen is populair en steeds meer mensen zijn daarbij op zoek naar professionele begeleiding. Wandelen onder begeleiding van een deskundige wandeltrainer of -coach is ideaal als je:

  • met wandelen wil beginnen;
  • je wandeltechniek en wandelhouding wil verbeteren;
  • kennis wil maken met nieuwe wandelvormen, zoals sportief wandelen, nordic walking of GPS-wandelen;
  • jezelf verantwoord wil voorbereiden op een meerdaags wandelevenement of het lopen van lange(re) afstanden;
  • chronisch ziek bent of een beperking hebt, maar toch in beweging wil blijven;
  • wil afvallen en/of aan een gezondere leefstijl wil werken;
  • samen met anderen wil trainen of wandelen.
Wandeltrainer Bart Putman op pad met een FitStap-groep

Een goede wandeltrainer of -coach houdt rekening met je wensen en mogelijkheden, zorgt voor een gevarieerde en verantwoorde training, helpt je om je specifieke doel te bereiken en voorziet je van allerlei nuttige tips. Bovenal weet een goede wandeltrainer zijn of haar eigen wandelplezier op je over te brengen.

Door KWbN gecertificeerde wandeltrainers en -coaches vind je bij wandelverenigingen, wandelsportcentra en lokale wandelgroepen.