Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Bindingsvormen voor wandelorganisaties

KWbN krijgt een nieuw bindingsmodel. Vanaf 2023 kunnen wandelorganisaties kiezen uit 3 verschillende lidmaatschapsvormen. Die sluiten zoveel mogelijk aan bij hun kernactiviteiten en bieden elke organisatie extra keuzemogelijkheden. Daarnaast introduceren we het Bondgenootschap voor de verdere ontwikkeling van het Nederlandse wandelen.

Vrijwilligers Exodus Wandeltocht Huissen

Uitgangspunten en belangrijkste wijzigingen

 • Wandelorganisaties kunnen vanaf 2023 kiezen uit 3 verschillende lidmaatschapsvormen: Basis, Evenement Plus en Avond4daagse. Dit geldt voor alle organisaties; het maakt dus niet uit of jouw organisatie een vereniging, een stichting of een bedrijf is. 
 • De huidige minimum lidafdracht voor verenigingen vervalt.
 • De afdracht per tocht op de Wandelagenda blijft gehandhaafd voor organisaties met een Basislidmaatschap.
 • Wandelorganisaties registreren alleen leden die via hen een KWbN-lidmaatschap afsluiten of via hen abonnee van de nieuwsbrief KWbN worden.
 • Wandelorganisaties krijgen een collectiviteitskorting op KWbN-lidmaatschappen van hun leden.
 • Voor leden van wandelorganisaties is een KWbN-lidmaatschap een vrije keuze en niet meer verplicht.
 • Bij een organisatielidmaatschap hoor je KWbN-leden minimaal 1 euro korting te verlenen op deelname aan jouw wandeltochten.
 • Een organisatielidmaatschap kan op elke dag van de maand ingaan en loopt door tot het eind van jaar (facturering naar rato). Daarna wordt het lidmaatschap steeds stilzwijgend met 1 jaar verlengd. Opzeggen of muteren kan tot 1 december.
 • Ook niet-aangesloten wandelorganisaties kunnen gebruik maken van onze producten en diensten tegen marktconforme tarieven.

3 lidmaatschapsvormen

Wandelorganisaties kunnen vanaf 2023 kiezen uit 3 verschillende lidmaatschapsvormen. Dit geldt voor álle organisaties; het maakt dus niet uit of je een vereniging, stichting of bedrijf bent.  

 • Basislidmaatschap
  Met dit lidmaatschap ondersteunen en ontzorgen we wandelorganisaties in de basis. Dat doen we met producten en diensten op 4 domeinen: 1. Bestuur en Organisatie, 2. Wandeltochten en -evenementen, 3. Avond4daagse, 4. Training en Begeleiding. Voor een Basislidmaatschap betaal je jaarlijks een vaste organisatiebijdrage + een afdracht per tocht op de Wandelagenda. 

 • Evenement Plus-lidmaatschap
  Met dit lidmaatschap heb je toegang tot alle producten en diensten van het Basislidmaatschap. Daarnaast kun je onbeperkt tochten op de Wandelagenda plaatsen. Bovendien profiteer je van voordelen bij extra promotie van tochten én het gebruik van ons online inschrijfsysteem. Voor informatie en advies heb je bij KWbN een vaste accountmanager. 

 • Avond4daagse-lidmaatschap
  Dit lidmaatschap is er alleen voor (wandel)organisaties die uitsluitend één of meer Avond4daagse(n) organiseren én daarvoor minimaal 50 medailles afnemen bij KWbN. Je kunt gebruik maken van alle producten en diensten van het Basislidmaatschap. Met de bestelling van medailles lever je een stevige bijdrage aan de vereniging KWbN. Daarom betaal je een lagere organisatiebijdrage en geen afdracht per Avond4daagse. 

Producten, diensten en tarieven per lidmaatschap

Wandelorganisaties 1 B&O
Wandelorganisaties 2 T&E
Wandelorganisaties 3 A4D
Wandelorganisaties 4 T&B

Op bovenstaande tarieven past KWbN vanaf 2024 jaarlijks een inflatiecorrectie toe op basis van de consumentenprijsindex van het CBS.

Organisatie Kwbn

Extra ondersteuning voor Bondgenoten

Wandelorganisaties staan voor flinke uitdagingen (minder leden, minder vrijwilligers, veel regeldruk). Dankzij de populariteit van wandelen, het Sportakkoord en het Preventieakkoord zijn er echter ook volop kansen. Om voor wandelaars relevant te blijven, is het van belang dat we de infrastructuur en het aanbod van wandelorganisaties verder ontwikkelen, versterken, professionaliseren.

Wandelorganisaties die daar actief aan meewerken, beschouwen we als Bondgenoot. Met Bondgenoten maken we individuele afspraken over hun bijdrage en toegang tot extra ondersteuning. Bijvoorbeeld bij het professionaliseren van je tocht of organisatie, of faciliteiten om met andere organisaties samen te werken.