Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Hoe organiseer je een Beleefroute voor kinderen?

Kinderen en wandelen vormen niet vanzelfsprekend een match. Maar liefde voor lopen kan wel op jonge leeftijd een zetje krijgen. Hoe krijg je kleintjes in de benen, verleid je ze een paar kilometer mee te lopen? Uren stappen is geen goed idee, maar een spannende tocht van enkele kilometers kan de kiem zijn voor levenslang lol in lopen.

Stichting Roden Beweegt Beleefroute voor kinderen
Gea Boetje (links) en Bianco Bouma organiseren in Roden de Beleefroute voor kinderen

In het Drentse Roden is daar een formule op gevonden: een Beleefroute voor kinderen. Niet te lang (slechts 4 kilometer), maar wel één die van start tot finish boordevol verrassingen zit. Het initiatief komt uit de koker van Stichting Roden Beweegt waarin de Avond4daagse Roden en Klaverblad van Noordenveld vertegenwoordigd zijn.

Beleefroute.3 Smoothiefietsen 1280 (1)

Een nieuwe route, exclusief voor kinderen

Met bijna 15.000 inwoners is Roden de grootste plaats in de Drentse gemeente Noordenveld. Stichting Roden Beweegt wil daar zoveel mogelijk mensen op een plezierige manier in beweging brengen. Met een jaarlijkse Avond4daagse en die andere troef: Klaverblad van Noordenveld, een eendaagse tocht met routes door nabijgelegen natuurgebieden.

Het is een laagdrempelige off-the-road tocht met afstanden van 5, 10, 15, 25 en 30 kilometer. In 2022 kwam er een nieuwe afstand bij: de Beleefroute voor kinderen (4-12 jaar). Bedacht, georganiseerd én uitgezet door Bianca Bouma en Gea Boetje, vrijwilligers in de categorie betrokken én onvermoeibaar. Een beetje ausdauer moet je hebben om nieuwe doelgroepen te veroveren, weten zij. Breng je dat op, dan levert dat ook wat op. Hoe Bianca en Gea die uitdaging aangingen, vertellen ze zelf.

Pech hebben en tóch doorzetten

“Om kinderen naast de jaarlijkse Avond4daagse vaker aan het wandelen te krijgen, is de Beleefroute bedacht en toegevoegd aan de andere afstanden. De eerste editie in 2022 viel jammerlijk in het water. Het weer zat tegen, sterker: het was noodweer! Zonde van al het werk en voor alle vrijwilligers die meehielpen. Slechts 35 deelnemers brachten de moed op om van start te gaan. Maar zij waren het wel die vertrouwen gaven dat het goed zat. Hun enthousiasme was precies wat we nodig hadden om het concept verder uit te werken.”

Een nieuw concept bekend maken

“Om de Beleefroute beter onder breed publiek bekend te maken, hebben we naast de bekende Klaverbladwebsite een aparte sitepagina gemaakt voor de Beleefroute. Die is makkelijk te vinden. Samenwerking met De Krant (de regionale krant, red.) leverde extra promotie en ondersteuning in de media-aanpak op. En voor de Beleefroute is een flyer ontworpen die we in de gemeente Noorderveld verspreidden. Je kwam ‘m overal tegen; op scholen, in winkels, de bibliotheek, het kindermuseum. De tamtam deed zijn werk: dit jaar liepen 300 deelnemers mee, kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, kleintjes met ouders uiteraard. Bijna tien keer zoveel als vorig jaar!”

Foto 1 | Hoe organiseer je een Beleefroute voor kinderen?
Je eigen pauzedrankje mixen op de smoothiefiets

Puzzelvragen, extra beweging en een traktatie onderweg

“Na die verregende eerste editie werd alles alleen maar beter, ook omdat de tocht nu op zondag in plaats van zaterdag werd gelopen. Wie de pijltjes volgde, wandelde van activiteit naar opdracht en uitdaging. Stuk voor stuk belevenissen in relatie tot beweging. Maar ook met informatie over gezonde voeding. Er zaten puzzelvragen in die kinderen bezighielden onderweg naar een volgende activiteit, zoals tennis, voetbal of atletiek. Op de kinderboerderij op de route leerden ze meer over gezonde voeding. Niet alleen verhalend, ze mochten ook proeven. Op de smoothiefiets mixten ze hun voorkeuren in fruit tot een gezond pauzedrankje. Steeds harder trappen dus, om een toptraktatie in je fruitbeker te krijgen.”

Samenwerken en verbinden

“Waar dit jaar bewust naar is gezocht? Samenwerking! We merkten dat je daarmee als organisatie verbinding stimuleert. Zo hebben we een zorginstelling bij de tocht betrokken. De route ging langs een woonzorgcentrum met dementerenden. Onder toeziend oog van bewoners vonden hier kinderactiviteiten plaats. Doelschieten bijvoorbeeld, maar ook stoepranden. En er werd muziek gemaakt. Het was ontroerend om te zien hoe makkelijk het contact tussen kinderen en bewoners ontstond, hoe ouderen betrokken werden bij de dag. Dit bevestigde waar we op hoopten: een route als deze heeft ook een sterk sociaal aspect. Het kan binnen een gemeenschap de zo gewenste verbinding stimuleren.”

Zonder vrijwilligers en support geen succes

“Succes levert energie op, maar er viel ook genoeg te leren. Werven van vrijwilligers bijvoorbeeld is uitdagend. Ondanks voorinschrijving blijft het lastig voldoende vrijwilligers te krijgen. Ons idee was studenten van de MBO-sportopleiding in Groningen te betrekken. Zij kunnen studiepunten verdienen met praktijkondersteuning. Spannend blijft zo’n verzoek wel. Je weet vooraf niet wie je toegewezen krijgt en in hoeverre een student echt gemotiveerd is.

We hadden geluk met een paar super enthousiaste studenten die vervolgens de anderen meetrokken. Voor de volgende Beleefroute onderzoeken we wie ons nog meer kan helpen. Met goede ideeën, met spullen die we kunnen lenen of met extra activiteiten die we kunnen inzetten. Waar de wil groeit, raken meerdere partijen gemotiveerd om een bijdrage te leveren, samen iets neer te zetten. Die hulp kunnen we niet missen. Zonder support lukt het niet een route als deze jaarlijks te organiseren.” 

Durf te vertrouwen op elkaar en jezelf

“Een punt van verbetering: waar ligt jouw focus als organisator? Veel ging goed maar we hadden het druk! We fietsten van hot naar her! Voor een check op locatie hier, wat ondertiteling daar, een suggestie verderop. Dat moet volgende keer anders. We moeten leren erop te vertrouwen dat het concept stevig staat, dat dingen ook goed gaan op de plekken waar we zelf niet zijn. Aandachtspunt is ook timing. Wanneer is het waar druk? Goede timing zorgt ervoor dat de deelnemende verenigingen zich kunnen voorbereiden. Dat er extra ondersteuning is op momenten dat de druk bij hen het hoogst is. Daarop is te anticiperen, dat scheelt enorm veel stress.”

Foto 2 | Hoe organiseer je een Beleefroute voor kinderen?
Voetballen onderweg

Sorteer voor op veiligheid

“Qua veiligheid op de route kunnen we meeliften op ervaring vanuit de andere afstanden en de Avond4daagse. Daarvan weet de organisatie precies waar knelpunten liggen, op welke plekken verkeersregelaars of waarschuwingen nodig zijn. En alsnog blijft het uitdagend, dat inschatten van drukte op een bepaald moment. Iedereen die wandeltochten organiseert weet dat. In onze evaluatie bekijken we met oog op drukte, veiligheid en inzet van vrijwilligers hoe het volgend jaar nog slimmer en beter kan. Maar we realiseren ons ook dat het vooral deelnemers zijn die voor verrassingen zorgen. Sommige ouders kwamen na een uur al met hun kinderen over de finish, de mascotte had zijn pak nog niet eens aan. En wij maar denken dat ze er minstens twee uur over zouden doen.”

Op zoek naar nieuwe belevenissen

"In 2022 zijn we enthousiast aan de slag gegaan met de Beleefroute, hebben we alles in eigen hand gehouden. In 2023 kozen we voor support, onder andere in communicatie. Dat heeft enorm geholpen. Het geeft een groot gevoel van voldoening, zo’n tocht waar zoveel deelnemers, vrijwilligers en verenigingen enthousiast op reageren. We gaan zeker door, volgend jaar komt er een nieuwe route met nieuwe belevenissen. Voor wandelsportverenigingen die overwegen een route als deze te organiseren zeggen we: doen! Zoek (sport)aanbieders die mee willen werken, betrek het hele dorp, verzin samen invalshoeken waarmee je de route lading geeft. Als je daarin slaagt is de organisatie ervan vooral hartstikke leuk.”