Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Boekweit: superfood voor wandelaars is terug van weggeweest

Als wandeltrainer in de gemeente Westerveld, waar een gedeelte van de koloniën van weldadigheid gevestigd zijn, loop ik de laatste jaren weer langs weilandjes met boekweit. Boekweit werd in het begin van de oprichting van de koloniën veel verbouwd omdat de plant het goed deed op de arme Drentse gronden. Als pseudograan gaf het een opbrengst die voor verschillende maaltijden gebruikt kon worden en het gaf voor een langere periode energie voor degenen die hard moesten werken in de koloniën.

Boekweitsuperfood

Zo gezond is boekweit

Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1,2,3 en 6, antioxidanten en verschillende mineralen zoals magnesium, koper, mangaan, fosfor, zink en ijzer.

Daarnaast bevat het rutine, wat ontstekingsremmend werkt en quercetine, wat je cholesterol verlaagt. Het verlaagt ook de uitscheiding van galzuren en zo helpt boekweit om galstenen te voorkomen.

Verschillende mensen met Long COVID hebben ook goede resultaten behaald na het gebruik van boekweit en het wordt nog steeds onderzocht door de gespecialiseerde artsen.

Langdurige energie

Boekweit heeft een lage glycemische index. De koolhydraten worden niet snel verteerd waardoor de glucose vrij traag in je bloed komt en je bloedsuikerwaarden stabieler blijven. Dat is ideaal voor wandelaars die lange wandelingen maken.

Boekweit gebruiken

In Oost-Europa wordt Boekweit veel gebruikt in allerlei gerechten zoals in Kasha (een bijgerecht van boekweit) en blini`s (kleine pannenkoekjes van boekweitmeel). Ook worden er diverse ontbijtpappen van gemaakt.

Heb je een Poolse winkel in de buurt, dan kun je hier ongetwijfeld boekweit en boekweitproducten kopen. Ook de gezondheidswinkels verkopen steeds meer producten van boekweit. Of je kunt het online kopen bij Land van Ons, een burgerinitiatief die dit soort oude gewassen weer terug wil brengen in het landschap.

Naast de gezondheidsvoordelen heeft het ook landschap-technische voordelen. Boekweit heeft weinig verzorging van de boer nodig en het is een insectenmagneet wat uiteraard weer goed is voor de biodiversiteit.