Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Hoe zet je videoanalyse in tijdens de wandeltraining?

Als wandeltrainer zoek je continu naar manieren om de prestaties en techniek van je wandelaars te verbeteren. Videoanalyse is een krachtig hulpmiddel dat een dieper inzicht geeft in de wandeltechniek van jouw deelnemers. Het helpt bij het identificeren van verbeterpunten en verhoogt de effectiviteit van de training.

Videoanalyse Lopen Schoen

Wat is videoanalyse?

Videoanalyse in de sport is het proces van het opnemen en analyseren van bewegingen om technische aspecten van die beweging te verbeteren. Voor de wandeltraining betekent dit het vastleggen van een wandelaar in actie, het beoordelen van zijn of haar wandeltechniek en het geven van gerichte feedback om die techniek te verbeteren.

Voordelen van videoanalyse

Door wandelbewegingen frame voor frame te bekijken, kun je kleine, maar cruciale fouten in de techniek opmerken en corrigeren. Doordat de deelnemer zichzelf kan terugzien, wordt ook duidelijk welke fouten hij of zij maakt. 

Analyse van de wandelbeweging kan helpen bij het identificeren van ongezonde patronen die tot blessures kunnen leiden, waardoor je preventieve maatregelen kunt nemen.

Aan de hand van de videobeelden kan je de deelnemer gericht oefeningen meegeven om met de wandeltechniek aan de slag te gaan en daarmee efficiënter te gaan lopen.

Hoe je videoanalyse integreert in je trainingen

  1. Neem de beweging op: gebruik de camera of een app op je telefoon om de wandelbeweging van je deelnemers op te nemen.
  2. Analyseer en markeer: bekijk de opname en markeer de momenten waarop de wandeltechniek kan verbeteren. 
  3. Geef gerichte feedback: gebruik de videoanalyse om je deelnemers specifieke feedback en aanbevelingen te geven.
  4. Volg de voortgang: vergelijk video's over tijd om de voortgang en effectiviteit van de training aan te tonen.

Handige app

Je kunt iemands wandeltechniek makkelijk filmen met je telefoon of tablet. Maar het is beter om er een speciale app voor te gebruiken. Met de app CoachView neem je eenvoudig een video op om hem later frame voor frame terug te kunnen kijken. Je kunt markeringen en tekst toevoegen. De beelden deel je eenvoudig met jouw deelnemers via Whatsapp.

Wanneer ga jij videoanalyse inzetten?

Videoanalyse is een onmisbaar hulpmiddel voor elke moderne wandeltrainer. Het biedt niet alleen een dieper inzicht in de wandeltechniek van je deelnemers, maar helpt ook bij het op maat maken van trainingen, het voorkomen van blessures en het vergroten van de betrokkenheid en motivatie van je wandelaars. Door de nieuwste technologieën te omarmen, kun je een effectievere en dynamische trainingservaring bieden.