Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Tip van wandeltrainer Wanda Catsman

Zo bereid je jouw deelnemers voor op een wandelmars

Mensen die bij je komen trainen, hebben allerlei redenen en doelen om voor te werken. Voor sommige deelnemers is dat de sportieve uitdaging van een 4Daagse of een Kennedymars. Begeleid je deelnemers naar zo'n lange wandeltocht, dan zijn motiveren en doelen stellen heel belangrijk. Onderstaand drie tips van wandeltrainer Wanda Catsman voor de fysieke training ter voorbereiding op een wandelmars.

Header | 4Daagse 2022

Tip 1: Zorg voor een goed trainingsschema

Het succesvol voltooien van een langeafstandsmars vereist een goed opgebouwd trainingsprogramma. Stimuleer je deelnemers om naast de wekelijkse training minimaal twee keer zelfstandig te gaan trainen.

Maak een trainingsschema voor je deelnemers waarin de lengte en intensiteit van de wandelingen goed worden opgebouwd. Dit helpt de wandelaars om hun uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren zonder het risico op blessures.

Tip 2: Zorg voor een variatie aan trainingsvormen en oefeningen

In de voorbereiding voor een lange wandeltocht is het niet alleen belangrijk om de afstand op te bouwen in een duurloop. Het is minstens zo belangrijk om techniek-, interval-, krachttraining te doen.

  • Techniektraining: helpt je deelnemers om makkelijker en efficiënter te wandelen. Geef gericht tips en adviezen over de loophouding.
  • Intervaltraining: helpt om het uithoudingsvermogen en de wandelsnelheid te verhogen. Zorg voor verschillende spelelementen om de intervaltraining leuk en interessant te maken.
  • Krachttraining: integreer spierversterkende oefeningen voor de been-, bil-, en corespieren in de training. Deze helpen om de wandelconditie te vergroten en het wandelen langer vol te houden. Denk aan oefeningen als de squat, lunges, planken, opdrukken en Bulgarian split squat.

Wissel deze verschillende elementen af en geef je deelnemers oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan.

Tip 3: Zorg voor rust en herstel

In de voorbereiding op lange wandeltochten als een 4Daagse of Kennedymars kan het belang van rust en herstel niet genoeg benadrukt worden. Rustdagen zijn cruciaal; ze geven het lichaam de tijd om te herstellen van de inspanningen en om zich aan te passen aan de toegenomen fysieke belasting.

Zonder adequate rust lopen deelnemers het risico op overtraining, wat kan leiden tot vermoeidheid, blessures en een verminderde prestatie. Herstel omvat ook actieve hersteltechnieken, zoals lichte wandelingen, stretching of yoga, die helpen bij het afvoeren van afvalstoffen uit de spieren en het verbeteren van de flexibiliteit.

Heel veel succes met het voorbereiden van jouw deelnemers op de mooie wandelevenementen die dit jaar georganiseerd worden.

Lees ook deze tips voor 4Daagse-deelnemers