Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Tip van wandeltrainer Wanda Catsman

"Verbeter zichtbaarheid in het donker"

Als wandeltrainer ben je verantwoordelijk voor je wandelgroep. Nu de dagen korter worden en de avonden langer, is het van groot belang om de zichtbaarheid van je wandelgroep en wandelaars te vergroten. Je wilt natuurlijk niet dat er iemand betrokken raakt bij een ongeluk of geblesseerd raakt tijdens de training. Onderstaand enkele suggesties om veilig op pad te gaan met jouw wandelgroep:

Twee personen in het donker met verlichting accessoires
 • Zorg voor zichtbaarheid 
  Als je in het donker wandelt, is het essentieel dat elke wandelaar voldoende zichtbaar is. Draag reflecterende kleding, het liefst ook voorzien van verlichting, zoals een hesje of een band om de bovenarm.

 • Verlichte routes
  Niet alle deelnemers lopen even zeker in het donker. Kies een route met straatverlichting om de kans op misstappen en struikelen te voorkomen.

 • Positie in het verkeer
  Loop zoveel mogelijk op de stoep en wandelpaden. Is er geen stoep en moet je daardoor op een fietspad of op de weg lopen? Geef dan duidelijke instructie aan welke kant jullie wandelen en vraag de wandelaars naar de zijkant te stappen als er andere weggebruikers aankomen.

 • Communicatie 
  Vraag de groep elkaar te waarschuwen voor andere weggebruikers.
Lees ook: Verlichting tijdens je wandeling