Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes

In 5 stappen van wegwerp naar herbruikbaar

Sinds 1 juli 2023 en 1 januari 2024 zijn er nieuwe regels voor wegwerpbekers en –bakjes die plastic bevatten. Die regels gelden ook voor wandeltochten, –evenementen én -clubhuizen. Plastic voor eenmalig gebruik is in veel gevallen niet meer toegestaan. Hergebruik wordt de nieuwe norm, maar hoe regel je dat? In 5 stappen leiden we je langs de belangrijkste aandachtspunten.

Herbruikbare Bekers Hot To Go Cup Van Cup Concept

Er zijn verschillende regels voor clubhuizen, gesloten evenementen en open evenementen. Welke regels voor jouw organisatie en situatie van toepassing zijn, lees je hier op kwbn.nl.

Wat die regels ook zijn; de kans is groot dat je voor het verstrekken van drinken en eten met herbruikbaar servies moet werken (*). Zo’n ‘circulair systeem’ is goed voor het milieu en kan je uiteindelijk ook geld besparen. Het vergt echter wel het nodige uitzoekwerk en een goede organisatie om zo’n systeem op te zetten. Onderstaand leiden we je langs de belangrijkste aandachtspunten.

Hoe stap je over van wegwerp naar hergebruik?

(*) Andere mogelijkheden

Meer informatie

  • Minderwegwerpplastic.nl: alle informatie over de regelgeving, een regelhulp, een communicatietoolkit en antwoord op veel gestelde vragen.
  • Toolkit wegwerpplastic op evenementen, samengesteld door Green Events, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 
  • Plasticpromise.nl: landelijk platform waar pioniers hun kennis delen om wegwerpplastic in de evenementenindustrie te verminderen of hoogwaardig te recyclen.