Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Zo gaan wandelorganisaties om met de nieuwe regels voor wegwerpplastic

Sinds 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor wegwerpbekers en –bakjes die plastic bevatten. Benieuwd hoe wandelorganisaties daar tijdens hun wandeltochten en –evenementen mee omgaan? Dertig organisaties vulden onze ‘vragenlijst wegwerpplastic’ in. De uitkomsten schetsen een gevarieerd beeld. Herbruikbaar heeft de overhand en dat is precies waar het bij de nieuwe wetgeving om gaat.

Watertappunt 4Daagse

De organisaties die de vragenlijst hebben ingevuld, organiseren één- of meerdaagse wandeltochten, -evenementen, Avond4daagsen en/of lange afstandstochten. Voor het leesgemak vatten we die hier allemaal samen onder de noemer tochten.

Organisaties, eten en drinken

  • 24 organisaties organiseren 1-5 tochten per jaar; 3 organisaties 6-10; 2 organisaties 16-20 en 1 organisatie meer dan 20.
  • Voor zover ingevuld hebben 5 organisaties gemiddeld 100-250 deelnemers per tocht; 5 organisaties 251-500 en nog eens 5 hebben er 500-1.000. Bij 2 organisaties ligt het gemiddelde op 1.000-1.500 deelnemers; 3 hebben er (veel) meer.  
  • Voor eten en drinken maken 8 organisaties tijdens hun tocht(en) gebruik van bestaande horeca; 13 organisaties verzorgen het zelf (al dan niet met een externe cateraar); 9 gebruiken zowel horeca als eigen catering.
Grafiek Wegwerpplastic

Herbruikbare bekers en bakjes

16 organisaties maken tijdens hun wandeltocht(en) gebruik van herbruikbare bekers en bakjes. Dat hebben zij zelf zo geregeld of is het beleid van de betrokken horecalocatie(s) of het externe cateringbedrijf. Of van betrokken scholen, want bij sommige Avond4daagsen zorgen die voor drinken en/of een gezonde snack. Het is niet ingewikkeld om met deze partijen afspraken te maken over een plasticvrije aanpak. Ook zij moeten zich aan de nieuwe wetgeving houden en doen dat dan ook.  

Herbruikbaar servies is meestal van glas, hard plastic, gerecycled kunststof en in de horeca ook van keramiek/porselein. Een aantal organisaties noemt ook karton, papier en in één geval bamboe. Hier is het even oppassen, want om deze materialen vocht- of vetafstotend te maken, worden er vaak polymeren aan toegevoegd en dat valt in ons land onder plastic. Vraag je leverancier dus heel nadrukkelijk of het materiaal echt helemaal plasticvrij is.    

Om herbruikbaar servies terug te krijgen, maken de meeste organisaties gebruik van verzamelbakken/inleverpunten en/of halen zij zelf op. De organisaties van de twee grootste evenementen werken hiervoor met een statiegeld-/tokensysteem.

Traktaties worden door lokale leveranciers aangeleverd in kratten. Deelnemers kunnen water pakken uit watertonnen. Daar staan herbruikbare bekers bij, die elke dag worden afgewassen.

Bring your own

Van de 16 organisaties die met herbruikbaar servies werken, bieden 4 óók de mogelijkheid om een eigen herbruikbare beker mee te nemen. Voor 13 andere organisaties is ‘bring your own’ tijdens hun tocht de enige optie.

Voordeel is dat veel wandelaars voor onderweg al een eigen fles of bidon bij zich hebben. Net als Stichting Wandelsport Dordrecht willen 2 organisaties herbruikbare bekers met eigen logo gaan verkopen. En een Avond4daagse-organisatie doet alle deelnemers dit jaar een opvouwbare beker cadeau.

Omdat je niet van tevoren kunt inschenken, hebben wij het aantal tappunten voor water, koffie en thee uitgebreid.

Wegwerpplastic: toeslag + herbruikbaar alternatief verplicht

7 organisaties gebruiken nog wegwerpplastic; 6 van hen berekenen daarvoor ook de vereiste toeslag. De 7e organisatie worstelt nog met die toeslag. Tijdens haar Avond4daagse gebruikt zij plastic bekertjes om onderweg gratis limonade uit te delen. De organisatie vindt dat zij kinderen daarvoor niet om een toeslag kan vragen. Er wordt dus nog gezocht naar een andere oplossing. 

Voor 2 van de 7 organisaties is wegwerpplastic met toeslag een voorlopige maatregel om oude voorraden op te maken. Zo hebben zij ook nog wat extra tijd om een definitieve aanpak te kiezen. De één kijkt daarvoor nog rond bij andere evenementen; de andere legt haar ledenraad binnenkort een voorstel voor de verkoop van herbruikbare bekers voor. 

Naast wegwerp met toeslag bieden maar 2 van de 7 organisaties ook een herbruikbaar alternatief aan. Volgens de nieuwe wetgeving is zo'n alternatief wel verplicht. Het idee daarachter is dat mensen vanwege de toeslag uiteindelijk voor het herbruikbare alternatief zullen kiezen.