Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Lid worden

Arjanne Brans over duurzaam organiseren

Duurzaamheid is een belangrijk thema in onze huidige samenleving. Ook wandelorganisaties vragen zich af hoe zij hun wandeltochten en -evenementen zo duurzaam mogelijk kunnen organiseren. Om ze daarover zo goed mogelijk te adviseren, volgde onze accountmanager Arjanne Brans de opleiding tot Duurzaamheidsmanager in de Sport. Wat heeft ze geleerd en wat kan ze voor de bij KWbN aangesloten organisaties betekenen?

Header | Arjanne Brans over duurzaam organiseren
Arjanne tekent haar certificaat Duurzaamheidsmanager in de Sport

Wat is het belang van duurzaamheid in het algemeen?

“Door met duurzaamheid aan de gang te gaan, kunnen we bijdragen aan het behoud van natuurlijke ecosystemen en biodiversiteit. De aarde is een kostbaar goed, iets om zuinig op te zijn, en daar zijn wij met zijn allen verantwoordelijk voor. Ook als privépersoon kun je het nodige doen, maar als KWbN hebben we samen met onze lidorganisaties een veel grotere impact."

Wat is daarbij het belang voor wandelorganisaties?

“Wandelorganisaties maken met hun leden en deelnemers gebruik van de openbare ruimte. Wandelen in de natuur is populair en veel wandeltochten vinden plaats in natuurgebieden. Het is voor wandelorganisaties belangrijk dat deze natuurgebieden in goede staat blijven, zodat we er ook in de toekomst gebruik van kunnen maken."

Hoe zag jouw opleiding tot duurzaamheidsmanager eruit?

“De opleiding duurde een half jaar, met de nodige zelfstudie en in totaal negen bijeenkomsten. Zes daarvan vonden plaats in Den Bosch en tijdens drie bijeenkomsten gingen we op veldbezoek om een kijkje  in de praktijk te nemen. Zo hebben we de Dutch Grand Prix, Dutch Waterweek en de Johan Cruijff Arena bezocht. We hebben gezien en gehoord waar de betreffende organisaties op het gebied van duurzaamheid tegenaan lopen en welke oplossingen zij daarvoor hebben bedacht."

Wat maakt dat je het thema duurzaamheid zo interessant vindt?

“Duurzaamheid bij evenementen is vaak complex en een grote puzzel. Het vergt veel creativiteit om naar een juiste balans tussen commercieel belang en duurzaamheid te zoeken. De oplossingen veranderen steeds, omdat er nieuwe uitvindingen en onderzoeken worden gedaan. Het is belangrijk dat we deze kennis bij KWbN in huis hebben, maar we moeten ook continu blijven kijken hoe dingen anders en duurzamer kunnen.”

Waar valt voor tochtorganisatoren de meeste winst te behalen?

“Veel mensen denken dat je met het scheiden van afval al veel verschil maakt. Uiteraard is dat een goed begin, maar de meeste winst valt te behalen op mobiliteit. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de CO2-uitstoot van een evenement wordt veroorzaakt door het verkeer van deelnemers en bezoekers, maar ook van vrachtwagens die locaties en rustpunten bevoorraden en wegafzettingen vervoeren. Door goed naar al die verkeersverplaatsingen te kijken, kun je op dit punt met creatieve oplossingen snel winst boeken. “

Zijn er al ideeën om die verkeersbewegingen te verminderen?

“Als accountmanager kwam ik in gesprek met duurzaamheidsmanager Marleen Wielemaker van NOC*NSF. Ze vertelde me over de pilot met de carpooltool Slinger. Die is oorspronkelijk ontwikkeld voor bezoekers van het betaald voetbal. Slinger koppelt mensen om samen per auto naar een wandeltocht of -evenement te rijden. We hebben die proef met beide handen aangegrepen, omdat we er veel voordelen in zien. Als deelnemers een auto delen, hoeven er minder auto's van en naar de startlocatie. Zo is er minder CO2-uitstoot, maar zijn er ook minder parkeerplekken nodig. Bovendien draagt Slinger zo bij aan het sociale aspect van wandeltochten. Medio november gaat de Slinger-pilot van start.“

Wat ga je bij KWbN doen op het gebied van duurzaamheid?

“In mijn functie als accountmanager ga ik in gesprek met aanjagers op het gebied van duurzaamheid, zoals de Stichting Zevenheuvelenloop. We kijken naar de uitdagingen die zij zien bij het verduurzamen van hun evenementen en welke oplossingen zij hiervoor bedenken. Dat is een continu proces, omdat zich steeds nieuwe oplossingen aandienen. Daarnaast bezoek ik bijeenkomsten over duurzaamheid in de sport van de provincie Gelderland. En uiteraard houd ik nauw contact met mijn mede-duurzaamheidsmanagers, die ik heb leren kennen tijdens mijn opleiding. Het is belangrijk dat KWbN zelf een aanjager van duurzaamheid in huis heeft. Iemand die alle ontwikkelingen volgt en die duurzaamheidsmaatregelen inzet waar dat mogelijk is.”

Waarvoor kunnen lidorganisaties bij jou terecht?

“Door mijn kennis over duurzaamheid bij te houden en te ontdekken hoe je die praktisch kan inzetten, kan ik lidorganisaties helpen bij verschillende vraagstukken rondom duurzaam organiseren. Dit kan gaan over mobiliteit, het scheiden van afval, maar ook hoe organisaties energie kunnen besparen. “

Heeft jouw organisatie vragen of een uitdaging op het gebied van duurzaamheid? Neem dan contact op met Arjanne via a.brans-faassen@kwbn.nl.